Museumcheck: Musea gastvrij voor minder mobiele bezoeker

12 mei 2015

Het is goed gesteld met de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers in de Nederlandse musea. Dat blijkt uit de ANWB Museumcheck die bijna 1.400 vrijwilligers bij 23 musea uitvoerden. Tijdens een bezoek gaven de vrijwilligers de musea gemiddeld een 7,5 op het gebied van toegankelijkheid en een 8,2 voor de gastvrijheid. De hoogste scores zijn voor het Fries Scheepvaart Museum, het Katwijks Museum en het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

De bezoeken aan musea vonden eind vorig jaar plaats. Aan de hand van een vragenlijst gingen de vrijwilligers in duo’s, waarvan één minder mobiel was, aan de slag. Ze keken niet alleen naar voorzieningen als liften en bankjes om uit te rusten zij keken ook naar gastvrijheid. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld de informatie op de website, informatieborden en bewegwijzering in het museum en het  contact met het museumpersoneel. Elk museum ontvangt een rapport met adviezen en verbeterpunten. Verbeterpunten voor veel musea is de informatie op de website en de parkeergelegenheid.

anwb.nl/museumcheck

De ANWB Museumcheck is een initiatief van de ANWB en de Museumvereniging. Beide organisaties vinden het belangrijk dat ook minder mobiele mensen ongehinderd en gastvrij kunnen genieten van musea. De  beoordelingen van de vrijwilligers staan vanaf vandaag op Het Land van ANWB, de site met duizenden verrassende uitjes.