ANWB doet pilot met auto delen

12 maart 2015

ANWB introduceert ANWB Auto Delen. Een nieuwe service voor iedereen die een auto wil lenen of uitlenen in de eigen woonbuurt. ANWB Auto Delen begint als  pilot in vijf geselecteerde wijken in Den Haag, Delft, Rijswijk en Breda. Bij succes wordt de dienst landelijk uitgerold.

De bond signaleert dat het delen van auto’s gestaag groeit. Eigenaren en gebruikers  willen het gebruik van de auto betaalbaar houden. ANWB speelt in op die trend en brengt kennis en ervaring mee op het gebied van mobiliteit. ANWB wil mobiliteit betaalbaar en toegankelijk houden en inspelen op ontwikkelingen in de samenleving. Ook het sociale aspect en de duurzaamheid spelen een rol.

De ANWB denkt wel dat er nog wat barrières zijn weg te nemen. Er is onduidelijkheid over de eventuele nadelige gevolgen bij schade, bij pechhulp en wat te doen als iets misgaat met de betaling. Ook willen eigenaren graag meer weten  over de gebruiker van het voertuig. De ANWB heeft deze obstakels weggenomen, maar wil wel graag weten welke andere bezwaren eigenaren nog meer hebben.

De ANWB brengt niet alleen vraag en aanbod samen, maar neemt ook de ANWB autoverzekering en pechhulp op in Auto Delen. Daarbij zorgt ANWB voor de betaling van het afgesproken leenbedrag en de afhandeling van eventuele schades, boetes en andere onvoorziene omstandigheden. 

Via de website (www.anwb.nl/autodelen) kunnen geïnteresseerden en aanbieders elkaar vinden door een aantal zoekcriteria in te geven. De gewenste huurperiode en de huurtermijn bijvoorbeeld, maar ook zaken als aantal zitplaatsen, brandstofsoort, de aanwezigheid van een kinderzitje en meer. De uitlener kan vervolgens zelf bepalen of hij de aanvraag accepteert of niet.

ANWB Auto Delen gaat donderdag 12 maart als pilot van start in vijf wijken: de Regentessebuurt en Bloemenbuurt in Den Haag, Leeuwendaal in Rijswijk, Hof van Delft in Delft en Breda Centrum. Met de slogan ‘ANWB Auto Delen. Daar wordt iedereen beter van’, hoopt ANWB het delen van mobiliteit vanzelfsprekender en aantrekkelijker te maken voor een grotere doelgroep. Uit onderzoek door TNS-NIPO blijkt dat er nu al ruim 110.000 autodelers zijn in Nederland.  De ANWB werkt samen met deelauto-partner MyWheels.

Meer over ANWB auto delen