Wat te doen bij waterschade aan je auto?

Ook voor je auto is waterschade geen goed nieuws. Belangrijk is dat je niet probeert te starten, om na te gaan of je auto het nog doet. Drie tips van de Wegenwacht.

Wateroverlast verkeer

Hoe weet ik of mijn auto waterschade heeft opgelopen?

Je kan waterschade goed herkennen, door te controleren of het tapijt in het interieur zo nat is dat er water uitkomt als je het een beetje indrukt.

Wat moet je vooral níet doen bij waterschade?

Start vooral niet om te controleren of je auto het toch nog doet. Er bestaat dan een reëel risico dat er water in plaats van lucht de motor in wordt gezogen, doordat het luchtfilter vol met water staat. De motor loopt dan zeer grote schade op. Wanneer je auto door waterschade total loss wordt verklaard, kunnen een carrosserie, motor en versnellingsbak zonder schade nog voor een redelijke restwaarde zorgen.

Waarvoor kan ik de Wegenwacht bellen?

Als je twijfelt of je auto waterschade heeft opgelopen, kun je de Wegenwacht bellen. En nogmaals: controleer dit niet door zelf te proberen de auto te starten. Heb je al duidelijk waterschade kunnen constateren doordat het interieur nat is, dan kun je het beste contact opnemen met je autoverzekering.

Zie ook
Wateroverlast in Nederland, België en Duitsland
Rijden bij wateroverlast