Wegenwacht viert 75ste verjaardag!

Hoera! De Wegenwacht viert donderdag 15 april 75-jarig bestaan.

Er is de afgelopen 75 jaar veel veranderd. Zo groeide het aantal auto’s op de Nederlandse wegen nogal, en wij groeiden mee. En speciaal voor onze verjaardag introduceren we iets nieuws.

Nieuwe technologie

Vanwege deze mooie mijlpaal introduceert de Wegenwacht dan ook het nieuwste Wegenwachtvoertuig: de elektrische Volkswagen ID 4. De auto is uitgerust met een aanhanger die voorzien is van een speciaal ontwikkelde mobiele acculader. Zo kan de Wegenwacht langs de weg stilgevallen elektrische auto’s snel bijladen.

De lader levert binnen een kwartier voldoende stroom voor een actieradius van zo'n 10 kilometer. Dat is handig, want dan kun je met je auto in de meeste gevallen tot de volgende laadpaal rijden. Er bestond al een Wegenwachtvoertuig met zoiets aan boord, maar dan moest het gereedschap dat nodig is voor het oplossen van andere problemen plaats maken. Het voordeel van de nieuwe aanhanger is dat deze gewoonweg achter een bestaande Wegenwachtbus kan worden gehangen. 

Leuk detail: tijdens de lockdown heeft een collega dit gewoon helemaal zelf ontwikkeld in zijn garage.

Hoe het begon...

Net na de Tweede Wereldoorlog, op 15 april 1946, gingen de eerste zeven wegenwachten de weg op om leden met pech weer op weg te helpen. Zij deden dat op geel geschilderde Harley Davidson Liberator motorfietsen die de ANWB van de Canadezen had overgenomen. Hiermee werd het voorbeeld gevolgd van de Engelse zusterclub Automobile Association (AA) die met deze vorm van dienstverlening al goede ervaringen had opgedaan. Anno 2021 is de Wegenwacht 24 uur per dag actief met ruim 800 wegenwachten die jaarlijks ruim 1,1 miljoen pechhulpverleningen voor hun rekening nemen. 

Wegenwacht viert feest!

Deze mooie mijlpaal laten we niet zomaar aan ons voorbij gaan natuurlijk. Al 75 jaar de beste hulp dichtbij, hoe vier je dat het beste? Door mooie acties, kadootjes en: door te helpen!

Met onze mooie actie 'Vieren door te helpen' gaan we een aantal mensen blij maken. Ken jij iemand die altijd voor anderen klaarstaat, maar zelf ook wel wat hulp kan gebruiken? Maak een leuke video waarin je vertelt waarom en doe mee. En wie weet komt de Wegenwacht langs.

Doe mee

Er komt ook een mooie tentoonstelling in het Louwman Museum, er is een speciale Wegenwacht playlist op Spotify, een leuke quiz, bergen kado's en nog veel meer. Dit vind je allemaal op onze speciale verjaardagspagina: 75 jaar Wegenwacht