Wegenwacht: terugblik op de zomer

Wat zijn de meest voorkomende pechgevallen?

De zomer staat voor de meeste Nederlanders in het teken van vakantie. Ook voor de ANWB Wegenwacht, maar dan net even anders. Voor de Wegenwacht is het geen periode van uitrusten, maar zijn het hoogtijdagen voor de hulpverlening. 

De hoogtijdagen voor de hulpverlening zijn er vooral, omdat de Wegenwacht in deze periode ook directe hulp verleent in Frankrijk en Italië, met eigen auto’s en medewerkers. In andere landen wordt actief samengewerkt met buitenlandse zusterclubs om de hulpverlening te coördineren.

Met temperaturen die zelfs de 40 graden Celsius overschreden, kunnen we in Nederland terugkijken op een memorabele zomer. En hoge temperaturen stellen auto’s voor bijzondere uitdagingen. Senior wegenwacht Edwin van der Griendt weet er alles van: “In de zomer hebben de meest voorkomende storingen te maken met de accu. Die kan niet zo goed tegen langdurige hitte en dat kan voor problemen zorgen. Ook dynamo’s worden dan veel zwaarder belast, met airco, ventilator en dergelijke dingen.”

Extreem weer leidt tot meer pechmeldingen

Met extreem weer komen pieken in de hulpverlening ook vaker voor, vertelt teammanager wegenwacht Fred Overduin. “Op een gemiddelde dag krijgen we zo’n 3.000 pechmeldingen. Bij een hittegolf kan dit zomaar 25 procent meer zijn. Meestal zien we door de weersvoorspellingen drukke dagen al tijdig aankomen. Wij zorgen dan altijd voor extra capaciteit. Daarnaast maken we op die dagen gebruik van partnerbedrijven verspreid over Nederland, met een serviceauto die helemaal is ingericht als wegenwachtauto.”

Ongeëvenaarde internationale dekking

Tijdens de zomervakantie zijn de wegenwachten zelf aanwezig in Europese vakantielanden. Frankrijk is nog altijd het populairste vakantieland voor de Nederlanders. In Lyon heeft de ANWB daarom een eigen steunpunt voor de hulpverlening. Jupijn van Hemert is coördinator van dat steunpunt: “In de zomermaanden zijn hier twaalf Nederlandse wegenwachten gestationeerd. Wij zitten in één pand met onze Britse, Oostenrijkse en Duitse zusterclubs, de AA, ÖAMTC en de ADAC. Samen zorgen we voor een ongeëvenaarde internationale dekking.”

Vanuit Lyon worden de wegenwachten aangestuurd in het zuidoosten van Frankrijk, vanaf Dijon naar de Middellandse Zee toe. Dat is traditioneel een gebied met veel Nederlanders. Per dag kunnen hier in het hoogseizoen wel 300 hulpvragen binnenkomen. Die worden niet allemaal door de ANWB Wegenwacht zelf geholpen, maar het steunpunt in Lyon houdt bij die gevallen wel de vinger aan de pols. Jupijn van Hemert: “Wij hebben goede contacten met garagebedrijven in heel Frankrijk en kunnen de Nederlandse automobilisten uitstekend ondersteunen. Zo zorgen we er onder meer voor dat een reparatie niet groter wordt dan nodig. En als de aanvoer van een onderdeel lastig is, zorgen wij ervoor dat dit snel wordt opgestuurd.”

Vakantiegangers kunnen hun weg vervolgen

De ANWB Wegenwacht bedient niet alleen de 4 miljoen leden van de ANWB, maar ook berijders van leasemaatschappijen en automerken waar afspraken mee zijn gemaakt. Speciaal voor ZZP'ers en MKB'er is er Wegenwacht voor de Zaak. Elk jaar lukt het weer om de meeste storingen langs de weg te verhelpen. Teammanager Fred Overduin: “Soms gebeurt dat met een tijdelijke reparatie waarna mensen naar huis kunnen rijden, soms met een definitieve reparatie. In 90 procent van de gevallen kan de automobilist zijn weg vervolgen. Slechts 10 procent van de auto’s moet op transport.”

Een nieuwe tak van sport: Elektrische auto’s

Tegenwoordig zijn alle wegenwachten ook gecertificeerd om te werken aan elektrische auto’s. En de Wegenwacht wordt ook ingeschakeld bij storingen aan laadpalen. Ook hierbij wordt het probleem in 90 procent van de gevallen opgelost. Fred Overduin wijst in dat verband op het trainingsprogramma van de Wegenwacht. “Onze wegenwachten groeien mee met de techniek van de auto."

"We zijn de enige organisatie in Nederland met meer dan 900 geschoolde monteurs op de weg. En wat veel mensen daarnaast niet weten is dat elke wegenwacht een allround hulpverlener is en een EHBO-diploma op zak heeft. Wegenwachten zijn vaak als eerste ter plekke bij een ongeval en kunnen dan eerste hulp verlenen, de ongevalslocatie veiligstellen en samenwerken met politieagenten en weginspecteurs. Dat is een geruststellende gedachte.”

Bekijk ook:
Wegenwacht pakketten
Wegenwacht voor de Zaak
Wegenwacht voor elektrische auto's