Kasteel Hoensbroek is het allermooiste kasteel van Nederland!

De ANWB verkiezing rond het Allermooiste kasteel van Nederland is beslecht: het Limburgse Kasteel Hoensbroek is de winnaar!

De jury koos het Limburgse kasteel uit een Top 5 waarin ook Kasteel De Haar (UT), Kasteel Westhove (ZL), Kasteel Doorwerth (GD) en Kasteel Huis Bergh (GD) stonden. 'Kasteel Hoensbroek is nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek,' aldus de jury. 'Van de donjon met drie meter dikke muren kun je alle verdiepingen bezoeken!' Maandag 6 juni, op de Dag van het Kasteel, zet ANWB-directeur Marga de Jager Kasteel Hoensbroek in het zonnetje.

Er is er maar één de allermooiste

De winnaar werd na rijp beraad gekozen door een deskundige jury bestaande uit: Robert Quarles van Ufford (voorzitter van de Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter). Waarom kozen zij Kasteel Hoensbroek als allermooiste?

'Alle vijf kastelen hebben een unieke geschiedenis en historische gebeurtenissen zijn in grote mate bepalend geweest voor het uiterlijk, het interieur en de tuinen', schrijft de jury in het juryverslag over het Allermooiste kasteel van Nederland. 'Een optelsom van factoren maakt dat juist dít kasteel de winnaar is van de verkiezing.' Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort Kasteel Hoensbroek hoog: 'Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor is vrijwel alles authentiek. Voor het kasteel staand kun je aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zien uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.' Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen: 'De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact: je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken.' In het rapport komt ook de strategische ligging van het kasteel aan bod: 'Door de brede gracht is de verdedigingsfunctie van het slot goed zichtbaar; tezamen met de waterrijke omgeving vormt het een bijzonder mooi geheel (ruimtelijke samenhang). Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van twee afzonderlijke voorburchten en hun positie ten opzichte van het kasteel.'

De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek op een eigentijdse manier levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden: met rondleidingen, een audiotour, een app, een informatief boekje, informatiepanelen in het kasteel, films over de geschiedenis en een zeer uitgebreide website met een virtuele tour door het kasteel en een 11-delige serie 'Waterwandelingen' met de conservator. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op de zolderetage (raddraaien, vissen of flipperen avant la lettre), verkleedkleren en diverse (vakantie)activiteiten. 'Opvallend zijn verder de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden', aldus de jury.

Ga de kastelen zelf bekijken

Tijd om er zelf op uit te gaan en die fraaie kastelen te ontdekken. Dat kan door het boek te kopen waarin de Top 50 schitterend wordt beschreven, door een kasteel-wandelroute te lopen of je kasteelbezoek te combineren met een paar dagen vakantie. Boek een camping in de buurt of een hotelarrangement! 

Boek: De allermooiste kastelen van Nederland

Nederland heeft meer dan 550 kastelen, maar de allermooiste 50 staan in het nieuwe boek 'De allermooiste kastelen van Nederland'. Een boek vol prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie en verhalen over bewoners. Je kunt het boek vanaf maandag 6 juni kopen in de ANWB-winkels, bij de boekhandel of in de webshop het kost 18,99 (ledenprijs, 19,99 voor niet-leden).

Wandelroutes langs kastelen

De beste manier om een kasteel te zien en beleven is door een bezoekje aan het kasteel te combineren met een fijne wandeling door de directe omgeving. Zo zie je het kasteel mooi ingebed in het landschap en kun je ook de invloed van zo'n strategisch bouwwerk op de directe omgeving bekijken. Loop de routes rond de Top-5 kastelen!

Kamperen

Ga kamperen vlakbij een van de vijf mooiste kastelen van Nederland. Geniet van de omgeving, het campingleven én een uitje naar een van de kastelen! 

Meer lezen over kamperen bij een van de vijf mooiste kastelen van Nederland of bekijk alle kasteelcampings op ANWBCamping.

Weekend weg

Wil je de kastelen bezoeken en dit combineren met een korte vakantie of weekend weg? Boek hier je arrangement om in de buurt te verblijven.

Koffie?

Bij alle kastelen uit de top 5 vind je horeca, maar bij Kasteel Café Heeren Dubbel / Kasteel Huis Bergh (GD), bij Koetshuis De Haar / Kasteel De Haar én bij Stayokay Domburg / Kasteel Westhove (ZL) hebben ANWB-leden een streepje voor. Bij deze ANWB Gastvrijpunten krijg je na bestelling van koffie of thee met taart of een broodje het tweede kopje koffie of thee gratis (op vertoon van je ledenpas in de ANWB Eropuit app).

De Top 50

Benieuwd naar de 50 allermooiste kastelen van Nederland? Dit zijn ze:

 • Groningen: Borg Ewsum (Middelstum), Fraelemaborg (Slochteren), Menkemaborg (Uithuizen), Nienoord (Leek), Borg Verhildersum (Leens)
 • Drenthe: Havezathe Mensinge (Roden)
 • Friesland: Schierstins (Faenwâlden)
 • Overijssel: Kasteel het Nijenhuis (Heino), Kasteel Singraven (Denekamp), Kasteel Twickel (Delden)
 • Gelderland: Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden), Kasteel Batenburg (Batenburg), Kasteel Huis Bergh (’s Heerenberg), Huis Verwolde (Laren), Kasteel Doorwerth (Doorwerth), Kasteel Cannenburgh (Vaassen), Kasteel Hernen (Hernen), Kasteel Rosendael (Rozendaal), Kasteel Middachten (De Steeg), Kasteel Vorden (Vorden), Kasteel Doornenburg (Doornenburg), Kasteel Wijchen (Wijchen), Slot Loevestein (Poederoijen), Kasteel Ruurlo (Ruurlo)
 • Utrecht: Kasteel Amerongen (Amerongen), Huis Doorn (Doorn), Kasteel de Haar (Haarzuilens), Kasteel Loenersloot (Loenersloot), Kasteel Duurstede (Wijk bij Duurstede), Slot Zeist (Zeist), Slot Zuylen (Oud-Zuilen)
 • Noord-Holland: Kasteel Radboud (Medemblik), Muiderslot (Muiden), Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk)
 • Zuid-Holland: ’t Huys Dever (Lisse), Leidse Burcht (Leiden), Kasteel Duivenvoorde (Voorschoten)
 • Zeeland: Kasteel Westhove (Oostkapelle)
 • Noord-Brabant: Kasteel van Breda (Breda), Kasteel Dussen (Dussen), Kasteel Heeswijk (Heeswijk Dinther), Kasteel Helmond (Helmond), Kasteel Loon op Zand/Het Witte Kasteel (Loon op Zand), Kasteel Heeze (Heeze)
 • Limburg: Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Hoensbroek (Hoensbroek), Kasteel Valkenburg (Valkenburg), Kasteel Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht (Limbricht)