Rookmelders vanaf 1 juli verplicht voor bestaande bouw

Woningbranden hebben in Nederland jaarlijks in tientallen gevallen een fatale afloop. Om dit aantal slachtoffers te verminderen, wordt het vanaf 1 juli ook voor bestaande bouw verplicht om rookmelders te plaatsen.

Op elke verdieping een rookmelder

De verplichting houdt in dat er op iedere verdieping minstens één rookmelder opgehangen moet worden. Deze melder moet voorzien zijn van een CE-markering en het Europese keurmerk EN 14604. De Brandweer adviseert daarnaast om te kiezen voor een exemplaar met 10-jarige batterij- en levensduur.

Waarom deze verplichting?

Een rookmelder kan je leven redden. Je ruikt in je slaap geen rook, dus het lawaai van een melder zorgt dat je gewaarschuwd wordt. Aangezien je gemiddeld drie minuten hebt om te vluchten bij een woningbrand, telt iedere seconde.

Gevolgen verzekering

De verplichting van rookmelders heeft geen gevolgen voor de dekking van de ANWB Woonverzekering. Je huis en spullen blijven goed verzekerd. ''Uiteraard is het wel verstandig om rookmelders op te hangen. Niet zo zeer voor je verzekeraar, maar voor je eigen veiligheid. Dat is het allerbelangrijkste.'' zegt Ria Mol, Expert ANWB Verzekeringen.

Meer over de Woonverzekeringen en brandschade