Let op: nieuwe parkeerregels voor bezoekers van Antwerpen

Vanaf 1 augustus niet meer op straat parkeren

Wie op of na 1 augustus 2023 het centrum van Antwerpen bezoekt, moet rekening houden met een belangrijke wijziging wat parkeren betreft: vanaf die datum mogen bezoekers niet meer op straat parkeren. Niet-Antwerpenaren kunnen vanaf dan alleen nog in parkeergarages en P+R’s terecht.

Het parkeerverbod voor niet-Antwerpenaren wordt ingesteld in grofweg het 16e-eeuwse stadsdeel (zie kaart). Er zijn twee uitzonderingen: heb je een handicap en een Europese gehandicaptenparkeerkaart of breng je een bezoek aan bewoners in het gebied, dan mag je onder voorwaarden wel parkeren in het afgesloten gebied.

Uitzonderingen

Voor mensen met een gehandicaptenkaart geldt dat ze altijd mogen parkeren op de hiervoor gereserveerde plekken, ook binnen de nieuwe parkeerzone voor vergunningshouders. Wie bovendien buiten die specifieke parkeerplaatsen wil parkeren met de kaart, moet eenmalig vooraf zijn nummerplaat  registreren. Het formulier hiervoor is vanaf 1 juni beschikbaar op www.antwerpen.be/parkeren-op-straat. Bezoek je een bewoner binnen het vergunningsgebied, dan kan deze via een speciale website een bezoekerspas voor je aanvragen. De tijd is dan wel beperkt: maximaal 3 uur.

P+R goed geregeld

Wil je langer op bezoek of in de stad verblijven, dan is de beste optie om je auto in een van de vele P+R’s rond de stad te parkeren. Ze liggen merendeels gunstig ten opzichte van de snelwegen, zijn heel goedkoop (afhankelijk van de afstand gratis of € 1 per 24 uur, daarna € 3 per dag), hebben een prima aansluiting op openbaar (tram-, bus- en/of trein)vervoer van en naar het centrum, beschikken soms over deelfietsen en zijn deels voorzien van (snel)laders voor elektrische auto’s. Alle informatie vind je op de gemeentepagina over de P+R’s van Antwerpen.

ANWB Onderweg App

In de ANWB Onderweg App zijn de P+R's te vinden door in het zoekveld ‘P+R Antwerpen’ in te toetsen. Heb je de app nog niet, download hem dan op de Onderweg app-pagina.

Zie ook
Verkeersinformatie België

Bron en afbeelding: Gemeente Antwerpen