Nieuw contract voor ANWB Traumahelikopter

ANWB Medical Air Assistance (MAA) blijft partner voor traumazorg in de lucht. Woensdag 26 september bezegelden de traumacentra in Nederland hun samenwerking met ANWB MAA voor een periode van zes jaar.

UMCG, Erasmus MC,  Amsterdam UMC, locatie VUmc en Radboudumc dragen als traumacentra de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de traumazorg door de lucht in Nederland. In de ANWB hebben zij opnieuw een betrouwbare partner gevonden voor het beschikbaar stellen van piloten en helikopters.

Verhoogde overlevingskansen

Door de mogelijkheid om snel en dicht bij een ongeval te landen om een gespecialiseerd arts en verpleegkundige af te zetten, spelen traumahelikopters een belangrijke rol in de traumazorg in Nederland. Die acute zorg door de Mobiel Medisch Teams in de meest ernstige gevallen, nog vóórdat de patiënt een ziekenhuis kan bereiken, verhoogt  de overlevingskans, de kwaliteit en de snelheid van het herstel van de patiënt.

Nieuwe overeenkomst

Om deze acute zorg ook voor de komende jaren te waarborgen hebben  de traumacentra een overeenkomst met ANWB MAA getekend voor het gebruik en onderhoud van de helikopters waar de Mobiel Medische Teams (MMT) mee vervoerd worden.

Vernieuwing van de vloot

De ANWB MAA zal de komende jaren de helikoptervloot vernieuwen. Zowel innovatie van het interieur en de modulaire inrichting daarvan als het type helikopter zorgen dat de Mobiel Medisch Teams de komende jaren weer voorzien blijven  van uitstekende faciliteiten. Het aantal inzetten van de traumahelikopters is de afgelopen jaren fors gestegen.

In de periode tussen 2012 en 2017 is het aantal inzetten gestegen van 5.000 naar 8500 per jaar. Door over te gaan op een nieuw onderhoudssysteem waarbij onderhoudsmonteurs sneller beschikbaar zijn op de helistations en indien nodig op de inzetlocatie, kunnen zij klein onderhoud en storingen sneller verhelpen. Hierdoor is de traumahelikopter sneller weer beschikbaar om patiënten te helpen. Hierdoor is het team sneller weer paraat per traumahelikopter.

Mobiel Medisch Team

Een Mobiel Medisch Team staat 24/7 paraat en maakt gebruik van een helikopter en een speciaal uitgeruste auto (voorrangsvoertuig) en bestaat uit een gespecialiseerd arts, een gespecialiseerd verpleegkundige, en afhankelijk van het vervoersmiddel een piloot.

Binnen het contract is ook een mogelijkheid opgenomen om de samenwerking twee maal te verlengen met een periode van vijf jaar.

Meer informatie over Mobiel Medisch Team

Meer over MAA