Gouden tips voor een onvergetelijke roadtrip

Ga jij deze zomer met vrienden roadtrippen door Europa? Met een kleine voorbereiding zorg je dat jullie autovakantie onvergetelijk wordt.

1. De autoroute

Bedenk welke route je ongeveer wilt rijden. Zo voorkom je dat je achteraf hoort dat je een wereldwonder bent gepasseerd. Tijdens de reis kun je altijd weer van je route afwijken. De gouden regel bij roadtrips is dat je gemiddeld 200 - 300 kilometer per dag kunt afleggen. Maak vooral ook tussenstops!

2. Bizarre verkeersregels

In het buitenland gelden soms andere verkeersregels dan hier. Laat je niet verrassen en check alvast deze bizarre verkeersregels.

1. In Duitsland is het verboden om te stoppen op de Autobahn, zelfs als je met een lege tank komt te staan.
2. Draag je een bril? In Zwitserland en Spanje moet je een extra bril bij je hebben.
3. In Spanje moet je in sommige steden je auto parkeren aan de kant van de weg waar de huizen oneven nummers hebben. Dit geldt alleen op oneven dagen van de maand! Echt waar.
5. In Zweden moet je 24 uur per dag je verlichting aan hebben.

Verplicht in de auto?

Hoe creatief je routes ook zijn, in veel gevallen zal je er niet aan ontkomen om tol te betalen. Regel voor vertrek een vignet en voorkom boetes. Ook handig: Heb jij een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto liggen? En wist je dat je in sommige landen zelfs een brandblusser bij je moet hebben? Bekijk het overzicht van alle verkeersregels.

 4. Laat de auto checken!

‘Zonder auto geen roadtrip’ en dus is het de moeite waard om wat aandacht aan jouw voertuig te besteden. Is de auto al wat ouder of staan er flink wat kilometers op de teller? Stel jouw garage op de hoogte van je plannen. Belangrijk is dat de auto op tijd zijn reguliere beurten krijgt.
Laatste checkpuntje: zorg dat je een sleepoog in de auto hebt liggen, anders kan je auto niet worden weggesleept wanneer dit nodig is.  

5. Pech in het buitenland

We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar zelfs met de juiste voorbereiding kun je onderweg autopech krijgen. Zes tips bij pech op de weg:

1. Als je pech krijgt, rij je auto naar de vluchtstrook, maak hierbij geen heftige stuurbewegingen, maar geef wel richting aan.
2. Zet je alarmlichten aan, stap voorzichtig uit en doe een veiligheidshesje aan. Ook de passagiers.
3. Plaats je gevarendriehoek 30 meter achter de auto en ga ten allen tijde achter de vangrail staan.
4. Bel de alarmcentrale voor pech in het buitenland: +31 70 314 14 14 of 088 2692 888 (vanuit Nederland).
5. Blijf nooit in de auto zitten! Als je besluit om zelf je auto te slepen, check dan de Wegenwacht tips.

Laat de roadtrip niet verpesten door autopech en ga – na de benodigde reparaties – weer vrolijk verder met het reisavontuur.

Wij wensen jullie alvast heel veel plezier!