ANWB Fietsverlichtingsactie van start

Zet je licht aan!

De ANWB vraagt dit najaar voor de tiende achtereenvolgende keer aandacht voor goede en veilige fietsverlichting. Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en dat geldt in het bijzonder voor kinderen. Zonder licht zijn ze slecht zichtbaar voor andere weggebruikers en lopen zij een grotere kans op een ongeval. Met de actie ‘Zet je licht aan’ helpen we fietsers veilig door de donkere maanden.

12% zet niet altijd de fietsverlichting aan

Nederlandse kinderen doen het op zich best goed als het om fietsverlichting gaat, zo blijkt uit ANWB-onderzoek*. Zo’n 88% van de kinderen die weleens in het donker fietsen geeft aan altijd hun licht aan te hebben wanneer ze in het donker fietsen. Circa 12% geeft aan dat niet altijd te doen. In de meeste gevallen hebben ze geen licht aan omdat hun lamp kapot is (52%) of omdat ze hun fietsverlichting gewoonweg vergeten aan te zetten (48%).

Tag je ook mee?

Om kinderen en scholieren eraan te herinneren hun fietslicht aan te doen, plaatst een speciaal tagteam op fietspaden rondom scholen tags met de tekst ‘Zet je licht aan’. Daarnaast doen bijna 4.000 wijkagenten van de Nationale Politie mee aan de actie. De ANWB roept iedereen op om mee te helpen en een tagpakket op te halen bij één van de 77 ANWB-winkels. In dat pakket zitten een sjabloon en een spuitbus met milieuvriendelijke spuitverf waarmee de tags kunnen worden gezet.

De actie duurt tot 14 november.

Doe mee met de Fietsverlichtingsactie

*Het gaat hier om een representatieve steekproef onder 1349 Nederlandse kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 17 jaar uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel.