Vakantie gehad en fiets weg?
Maak van je tweewieler geen weesfiets
Oeps ... kom je na je vakantie bij de fietsenstalling, is je fiets weg. Gestolen? Niet per se, want vrijwel elke gemeente of stallingeigenaar ruimt geregeld zogenaamde ‘weesfietsen’ op. Die zijn dan nog een tijdje op te halen in een fietsendepot in de buurt, maar dit kan niet eindeloos. Snel actie ondernemen is daarom van belang!
Opruimacties fietsen
Nederland fietsland. Overvolle fietsenstallingen, met name de gratis en vaak onbewaakte bij stations en stadscentra zijn er bewijs van. Soms puilen de rekken helemaal uit. Vandaar dat de eigenaren van die stallingen, veelal gemeenten of de NS, geregeld opruimacties houden.
Wie vaker in een stalling komt, heeft ze vast weleens gezien: de papieren bandjes om stuur of frame met daarop de boodschap dat de fiets op een bepaalde datum wordt opgeruimd. Staat de fiets er op die dag nog steeds, met het controlebandje intact, dan is de fiets duidelijk een paar weken niet aangeraakt. ‘Weesfietsen’ worden deze tweewielers in ruste genoemd.
Hinderlijk verkeerd gestalde fietsen, in de stalling of op de openbare weg, worden overigens vaak zonder voorafgaande waarschuwing meegenomen.
Termijn tot ruiming
Hoelang je de tijd krijgt tussen fietslabel omhangen en ruiming, kan variëren van twee weken tot een ruime maand; dat hangt van de gemeente of beheerder af. Check bij je stallingbeheerder de termijn voor dit soort ruimacties. Want uiteindelijk wordt de fiets meegenomen onder het motto ‘een stalling is geen opslagplaats’.
Na een ruimactie worden de fietsen in de meeste gevallen een tijd opgeslagen in een zogenaamd fietsendepot, vaak een riante plek op een lokaal industrieterrein. De website van de beheerder vermeldt hoelang je fiets wordt bewaard en waar je deze kunt terugvinden. Houd er rekening mee dat de beheerder een vergoeding kan vragen voor het verwijderen van de fiets. Moest er een kettingslot worden doorgeknipt, dan zijn de kosten voor vervanging vrijwel altijd voor eigen rekening.
Check de voorwaarden
Zet je je fiets weleens in een fietsenstalling, check dan zoals gezegd de voorwaarden via de website van de aanbieder. Is er bewaking in de stalling, dan kun je je vragen ter plekke stellen. Zo voorkom je dat je je fiets niet meer terugvindt omdat deze te lang onaangeroerd heeft gestaan.
Overkomt het je toch, kijk dan op de website Verloren of Gevonden. Zoek op ‘fiets’ en de plaats waar deze is verdwenen en wie weet, zie je een mooie foto van je rijwiel. De site is eveneens heel handig voor alle andere verloren items, zoals fietssleutels.
Mee naar huis
Blijf je langere tijd weg? Sommige (betaalde) stallingen hanteren een langere termijn. Veelal is het echter goedkoper om de fiets bij langere afwezigheid mee naar huis te nemen.
Gebruik je je fiets helemaal niet meer? Je kunt ’m doneren aan het ANWB Kinderfietsenplan.
Misschien vind je dit ook interessant?
- ANWB fietsverzekering met track and trace zender
- Alex vond z'n gestolen fiets terug
- Zo stal je thuis veilig je fiets
Meer nieuws
- 6 innovatieve fietsgadgets 30 apr 2023
- Aantal verkeersdoden in 2022 opnieuw gestegen 18 apr 2023
- ANWB zet vraagtekens bij Amsterdams fietsplan 24 mrt 2023
- De E-bike van het Jaar 2023 is bekend 24 feb 2023
- 6x bijzondere nieuwe e-bikes voor 2023 16 feb 2023
- Fietscommunity Groningen van start 02 feb 2023