ANWB test: zwakke remmen budget e-bikes

In de ANWB budget e-biketest 2020 zijn tien budget e-bikes van rond de €1000,- flink op de proef gesteld. Bij acht van de tien e-bikes blijken de remmen de zwakste schakel. En van de tien fietsen raadt de ANWB er slechts vier aan. De overige zes fietsen kregen minpunten of scoorden onvoldoende. Opvallend genoeg bleken alle accu’s volgens twee accu-experts wel veilig in gebruik en qua constructie. 

Te lange remweg

Zowel de afstelling als de remmen zelf lieten bij de eerste test al te wensen over. De achterremmen bleken zwak: de Pro E-bike en Vogue kwamen respectievelijk 15,5 en 20,5 meter te ver tot stilstand op een droge weg. Want bij de test op droog wegdek met alleen de achterrem mag de remweg volgens Europese regelgeving met een beginsnelheid van 25 km per uur maximaal elf meter zijn. Alleen de fietsen van B’Twin en Vermont haalden de gestelde eisen al bij de eerste test.

Maximaal toegestaan gewicht

Met een langere remweg neemt het risico op een ongeval in het verkeer toe. Zeker als de fiets ook nog wordt overbelast. Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan gewicht’. Dat is gemiddeld 130 kg (= fiets + berijder + eventuele bagage). Als dat gewicht hoger wordt dan is de remweg nog langer.

Ook op andere punten stelden de budget e-bikes teleur. Zoals problemen met de ondersteuning, of zeer gebrekkige (en daardoor kwetsbare) bedrading naar de accu.

Hertest

Vier merken wilden meedoen aan een hertest: Popal, Pro E-bike en Anyway slaagden hierbij alsnog. De achterrem van Sparta bleek ook bij de hertest niet krachtig genoeg, ondanks de betere afstelling. De fabrikant van de Anyway heeft het betreffende model onmiddellijk zelfs voorzien van een krachtiger achterrem, n. a.v. van de eerste remtest. Mede door deze pro-actieve houding heeft Anyway - die op andere punten al goed scoorde - de test gewonnen.

De ANWB adviseert:

  1. Informeer bij aankoop of de remmen voldoen aan de Europese regels ( zo genoemde EPAC-norm)
  2. Vraag expliciet om optimale afstelling van remmen, maar ook van andere onderdelen, zoals versnellingen en bedrading
  3. Ga bij twijfel over de remkracht altijd terug naar dealer of verkoper. ANWB: zwakke remmen budget e-bikes
  4. Laat je remmen geregeld controleren

Resultaten budget e-biketest 2020