600 miljoen euro maatschappelijke schade door fietsdiefstal

Ook groot individueel leed

Fietsdiefstal zorgt jaarlijks voor een maatschappelijke schade van 600 miljoen euro, zo becijfert Bureau Beke in nieuw onderzoek naar de stand van zaken rond fietsdiefstal. Dit bedrag loopt op, omdat er steeds meer e-bikes en andere dure fietsen gestolen worden. Veel slachtoffers ervaren ook emotionele schade; met de fietsdiefstal verliezen ze niet alleen hun fiets maar ook hun mogelijkheid ergens naartoe te gaan.

Van grote steden tot grensstreek

Het fietsendievengilde is sterk geprofessionaliseerd en slaat vooral toe in grote steden en in de grensstreek, niet alleen bij fietseigenaren maar ook bij fietszaken. Toch zetten veel fietsers hun fiets niet goed op slot, zo blijkt uit het onderzoek, terwijl goede preventie het begin is van de aanpak van fietsdiefstal.

Zet je fiets op slot!

De ANWB doet daarom nog eens een dringend beroep op alle fietsers om de fiets goed op slot te zetten. Dat wil zeggen, met twee ART-sloten, en vast aan een fietsenrek of paal. Wees extra alert in winkelgebieden of bij het station, de zogenaamde hotspots voor fietsdiefstal. Gebruik daar de bewaakte fietsenstalling als die er is, ook al is dat misschien iets verder lopen. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook veel fietsen worden gestolen rond de eigen woning, uit tuin of schuur.

Fiets gestolen?

Mocht je fiets toch gestolen zijn, doe dan aangifte. Hiervoor moet je je framenummer bij de hand hebben, dus schrijf die ergens op of neem een foto met je telefoon.

Dankzij nieuwe Track&Trace technologie is het mogelijk gestolen fietsen op te sporen. De Blijven Fietsen Fietsverzekering van de ANWB biedt deze technologie. 6 van de 10 gestolen fietsen worden teruggevonden, een mooi wapen in de strijd tegen fietsendieven!

Compleet onderzoek

Bekijk hier het complete onderzoek.

Zie ook:

ANWB over aanpak fietsdiefstal
Tips tegen fietsdiefstal
Persoonlijk: Alex vond zijn gestolen e-bike terug