ANWB pleit voor garantiefonds vliegtickets

De ANWB en reisbrancheorganisatie ANVR, Consumentenbond en garantiefonds SGR pleiten voor wettelijke bescherming van consumenten tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Hiervoor dienen zij een voorstel in bij de politiek. Aan het nieuwe garantiefonds voor vliegtickets zouden reizigers ongeveer €0,25 per ticket moeten bijdragen.

Jaarlijks zijn duizenden reizigers de dupe van faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. In de afgelopen drie jaar zijn er alleen in Europa 16 vliegmaatschappijen failliet gegaan, waaronder Air Berlin, Wow Air, Aigle Azur en Thomas Cook airlines. Buiten Europa vielen ook onverwacht grote maatschappijen zoals Jet Airways om.

Geld kwijt

Consumenten zijn bij een faillissement niet alleen het geld van hun gekochte tickets kwijt. Gestrande passagiers moeten vaak ook dure enkele reizen kopen om weer terug te kunnen naar huis. Daar komen regelmatig ook nog de forse last-minute annuleringskosten bij van bijvoorbeeld hotelkamers en autohuur.

Garantiefonds

Een garantiefonds vergoedt de vliegtickets en repatrieert zo nodig de reiziger. Er bestaat al een garantiefonds voor pakketreizen. Maar voor de groeiende groep vakantiegangers die zelf een los vliegticket, accommodatie en autohuur boeken is die bescherming er niet.

Denemarken heeft deze bescherming enkele jaren geleden ingevoerd en heeft goede ervaring met de maatregel. Reizigers dragen ongeveer €0,25 per ticket bij voor het fonds. De bescherming komt te gelden voor vertrek vanaf Nederlandse luchthavens. Als de reserves in het fonds voldoende zijn, kan de bijdrage van de reiziger worden geschrapt.

Meer over problemen op reis

Stappenplan vertraging vlucht
Stappenplan annulering vlucht
Stappenpaln overboeking vlucht