Slim de file vermijden tijdens woon-werkverkeer

Geen stress met file alerts van ANWB Onderweg

Hoe kun je het beste de files tijdens je woon-werkverkeer vermijden? Met de ANWB Onderweg-app! Daarmee kun je een file alert instellen, zodat je meteen weet wat de slimste route is. Nog voordat je in de auto stapt.

Slimmer dan je navigatiesysteem

Er is een makkelijke manier om de files te vermijden: heel vroeg vertrekken, nog voordat er andere automobilisten op de weg zijn. Maar dat is voor veel mensen geen optie, waardoor ze tijdens de spits moeten reizen. Gelukkig biedt de ANWB Onderweg-app handige opties om toch de files te vermijden.

1 Kies de route die jij het prettigst vindt

Elke dag staan duizenden forenzen voor de vraag: welke route is vandaag het slimst om te rijden? Juist tijdens het woon-werkverkeer tijdens de spitsuren heb je kans om in een file terecht te komen. Navigatiesystemen geven vaak wel een alternatief, maar dat is lang niet altijd de meest veilige en meest comfortabele route. Je komt langs binnendoor-weggetjes die niet zijn berekend op woonwerk-verkeer, of er staan veel verkeerslichten waardoor het alsnog niet prettig rijdt. Daar komt nog bij dat navigatie-apps geen rekening houden met jouw favoriete omrij-route. Vaak weet je zelf de beste omrij-route. In de ANWB Onderweg app kun je die favoriete omrij-route met via-punten exact invoeren, zodat je makkelijk kunt zien of dat vandaag de slimste keuze is. De app berekent namelijk de vertragingstijd over jouw ingevoerde route.

2 Vooraf checken of er files staan

Met een file alert krijg je een melding zodra er op een van jouw vaste routes een file staat. Je ziet ook meteen wat de reden van de vertraging is, zodat je op basis van eigen ervaringen een beslissing kunt nemen. Weet je dat de file meestal snel weer oplost? Dan kun je wat langer op de snelweg blijven, omdat je over een paar minuten toch weer vlot kunt doorrijden. Een navigatiesysteem kiest alleen de snelste route op dat moment en kan niet beslissen op basis van jouw dagelijkse ervaringen, zoals het dichtslibben van een provinciale weg met stoplichten als iedereen die route gaat nemen.

3 Een file alert instellen is gemakkelijk

Het instellen van een file alert gaat heel gemakkelijk in de ANWB Onderweg-app. De app is gratis te downloaden en bevat nog meer handige functies. Zo zie je meteen waar de wegwerkzaamheden zijn en waar de benzine het goedkoopst is. En je kunt met de ANWB Onderweg ook nog eens handig mobiel parkeren.

4 Maak je eigen alternatieve routes!

Een groot pluspunt van de ANWB Onderweg-app is dat je niet vast zit aan de routes die jouw navigatiesysteem en/of de routeplanner in de app voorschrijft. Je kunt namelijk ook file alerts toevoegen voor zelfgekozen, alternatieve routes. Als je daarbij een ‘via’ toevoegt weet je zeker dat de route via een bepaalde weg gaat.

File alert in ANWB Onderweg app

Een ANWB Onderweg file alert instellen gaat zo

  • Installeer de app ANWB Onderweg.
  • Maak een gratis account aan, zodat je routes kunt opslaan
  • Stel je favoriete route in voor de heen- en terugweg. Denk ook aan de via’s om echt jouw favoriete omrij-route in te stellen. En let op: als je een route instelt terwijl er op dat moment al file staat, denk er dan aan dat je het vinkje voor Route met zo min mogelijk vertraging uitschakelt. Anders wordt niet de juiste route opgeslagen.
  • Geef de dagen en tijdstippen aan waarop je een alert zou willen ontvangen.
  • Zodra er vertraging is op één van jouw vaste routes, dan krijg je via de app een melding.

Hieronder zie je de stappen nog eens puntsgewijs:

Onderweg app File alert

Download gratis

De ANWB Onderweg app is gratis te downloaden voor Android en iOS. Technische vereisten: Android 5 en hoger of iOS 12 en hoger.

Onderweg-app in de Google PlayOnderweg-app in de App Store