0 beoordelingen

De theaterzaal met zijn klassieke bonbonnièrevorm biedt sinds een verbouwing in 2009 ruimte aan 541 bezoekers.

In de loop der eeuwen heeft de schouwburg een aantal grootschalige verbouwingen ondergaan. Vanaf 1833 werd aan beide zijden van de schouwburg een pand aangekocht om het theater uit te kunnen breiden. Toch bleek het vergrote gebouw niet te voldoen en in 1865 werd het startschot gegeven voor een ingrijpende verbouwing. Onder leiding van stadsarchitect Jan Willem Schaap kreeg de zaal van de Leidse Schouwburg haar huidige hoefijzervorm, geïnspireerd op de Italiaanse theaters. Ook werd er een tweede balkon aangebracht.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw ontstaan er vergevorderde plannen voor totale sloop en nieuwbouw op een andere locatie in Leiden. Door geldgebrek werd na een procedure van 16 jaar toch besloten tot restauratie en uitbreiding van de ‘oude dame’. Deze ingrijpende renovatie vond plaats tussen 1974 en 1976, ditmaal onder leiding van architect Onno Greiner. Delen van het interieur verdwenen gedeeltelijk of werden zelfs geheel vervangen. De zaal werd gehuld in een brons-okeren sfeer. Dit interieur werd bij de laatste verbouwing in 1997 vervangen. De Leidse Schouwburg keerde terug naar de inrichting van 1865.


Parkeren
Op één minuut loopafstand van de Leidse Schouwburg kunt u in de parkeergarage aan de Langegracht (Langegracht 3, naast het Politiebureau en de Dirk) parkeren. Inrijkaarten (na 17.00 uur) kunnen bij het buffet in de schouwburg ingewisseld worden voor een parkeerticket à € 5,-.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Oude Vest 2312 XS Leiden (Zuid-Holland)

Parkeren

Betaald

Plan route

Contact

0 beoordelingen