0 beoordelingen

Het huidige, fraaie neogotische huis bestaat sinds 1847 en staat op de plaats waar de Broederschap al sinds 1483 is gehuisvest. Vooraanstaande leden van de Broederschap in de 15e en 16e eeuw waren Jheronimus Bosch en Willem van Oranje.

Sinds 1642 is de van oorsprong Rooms-katholieke Broederschap een oecumenisch gezelschap. Na de verovering van ’s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik, verzocht de protestantse gouverneur van de stad in 1641 toelating tot de Broederschap. Er kwamen nieuwe statuten waarin werd bepaald dat de Broederschap voortaan zou bestaan uit 18 leden (broeders) in de Rooms-katholieke en 18 leden in de Reformatorische lijn. Thans kent de Broederschap naast deze 36 ook zo’n 40 Rooms-katholieke en 40 Protestantse leden. Tevens zijn een aantal leden van het Nederlands koningshuis lid. Zij dragen de titel van Koninklijke Zwanenbroeder. De Broederschap draagt zorg voor haar eeuwenoude materieel en immaterieel cultureel erfgoed, bevordert de onderlinge christelijke saamhorigheid en de broederlijke band. Zij beoefent nog steeds de caritas. Zo is zij sponsor van een hospice.

Het Zwanenbroedershuis is een bezoek meer dan waard. Bezichtig de fraaie, cultuurhistorisch waardevolle kunstcollectie met onder meer een serie unieke 15e en 16e eeuwse muziekboeken!

vanaf 12 jr - €5,00
t/m 11 jr - €2,50
Museumkaart niet geldig

Adres

Hinthamerstraat 5211MS 's-Hertogenbosch (Noord-Brabant)

Openingstijden

zie website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen