3 beoordelingen

De watersnoodramp van 1 februari 1953 is de grootste ramp die Nederland de afgelopen eeuwen heeft getroffen. In Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Texel vielen 1836 slachtoffers. Om te herinneren, te leren én vooruit te kijken is in 2001 het Watersnoodmuseum opgericht. Het museum is gevestigd in de vier Phoenix-caissons bij Ouwerkerk, waarmee op 6 november 1953 het allerlaatste dijkgat is gedicht.  Ze vormen daarmee een tastbare herinnering aan de ramp.
De expositie beslaat 3.500 m2, verdeeld over vier caissons. Elk caisson vertelt zijn eigen verhaal over de stormvloed van 1953 en de periode daarna. De eerste drie caissons belichten de feiten, de emoties en de wederopbouw. Het vierde caisson richt zich op de toekomst en hoe wij met het water kunnen leven. Filmbeelden, geluidsfragmenten, duizenden foto’s, krantenknipsels, voorwerpen, touchscreentafels en interactieve programma’s bieden een veelzijdige en indrukwekkende tentoonstelling voor jong en oud.  
Het Watersnoodmuseum trekt jaarlijks circa 60.000 bezoekers en wordt in stand gehouden door de inzet van vrijwilligers.

Toegankelijkheidscheck
In oktober en november 2013 checkten én adviseerden 32 ANWB Vrijwilligers het Watersnoodmuseum op het gebied van toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers. De rapportcijfers hiervoor komen uit op gemiddeld 8,6 en 8,8.

“Erg handig dat je een plattegrond meekrijgt waarop staat wat je waar kan zien en waar de invalidentoiletten zijn.”
(ANWB Vrijwilliger, november 2013)

Meer informatie over toegankelijkheidschecks? Klik hier.

Volwassenen € 9,00
Kinderen (6-12 jr)€ 3,50
Kinderen (tot 6 jr) gratis
CJP € 4,50
Donateurs gratis
Groepskorting vanaf 15 personen (aanmelden via groepen@watersnoodmuseum.nl of 06-10184027

Adres

Weg van de Buitenlandse Pers 4305RJ Ouwerkerk (Zeeland)

Openingstijden

1 april tot 1 nov. maandag t/m zondag van 10.00-17.00 uur;
1 nov. tot 1 april dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur (op maandag gesloten).
Raadpleeg voor actuele openingstijden www.watersnoodmuseum.nl

Gesloten op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

3 beoordelingen

Een indrukwekkend, maar ook leuk museum voor jong en oud

Het watersnoodmuseum herinnert aan de watersnoodramp van 1953, maar is ook heel actueel. Je wandelt door 4 caissons heen. Hoort de geluiden en ziet de filmbeelden van de ramp van toen, en allerlei herinneringen. Maar ook het leven van alledag, de hulptroepen. Met name het vierde caisson is leuk voor kinderen, interactief zien wat het water vandaag de dag betekent en kan doen. Maar het monument, zowel buiten, als binnen, waarbij je in lichtbeelden de namen van drenkelingen voorbij ziet komen en door het uitspreken van hun naam hun geschiedenis kunt horen is zo indrukwekkend.... In het museum kun je voor vriendelijke prijsjes een lekker kopje koffie, thee, fris en heerlijke koeken eten. Buiten kun je om de caissons heen wandelen, het monument buiten zien. Wie zin heeft in een heerlijk lunch gaat naar het mooie restaurant nabijgelegen. Dit museum is ooit opgericht door een vrouw met visie en nu een prachtig museum geworden waar je makkelijk een dagdeel rondwandelt, als oudere mensen, als jonge mensen, als gezin. Het is zo de moeite waard!

Interessant museum

no message

ikke

no message