0 beoordelingen

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Samen met onder andere de Eiffeltoren en Big Ben staat het Rietveld Schroderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een icoon van Nederland, dus! Het huis is niet alleen ontworpen maar ook ingericht door Gerrit Rietveld (1888-1964).

Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder. Het was zijn eerste complete woonhuis én een uitbundig experiment. Voortbordurend op zijn eigen meubelontwerpen en de ideeën van De Stijl maakte hij aan de rand van de stad een huis als een driedimensionale, asymmetrische compositie. Kenmerkend zijn de vloeiende overgangen tussen binnen en buiten, de primaire kleuren (naast wit, grijs en zwart) en een speelse, uitgekiende vlakverdeling. Exterieur, interieur en meubilair: alles draagt diezelfde Rietveld-signatuur.

Truus Schröder, net weduwe en moeder van drie kinderen, had een belangrijk aandeel in het ontwerp en de totstandkoming van het huis. Zij had uitgesproken ideeën over hoe ze wilde wonen. Soberheid was bijvoorbeeld een basisvoorwaarde, omdat ze (actief) wilde léven en niet geleefd wilde worden. En het was ook haar wens om de belangrijkste woonfuncties te concentreren op de eerste verdieping. Niet alleen was daar het uitzicht over het – toen nog  – omringende polderlandschap optimaal; Truus Schröder voelde zich beter, had ze gemerkt, als ze ‘los’ van de grond kwam.

Tussen 1925 en 1933 had Gerrit Rietveld een atelier op de benedenverdieping. Toen zijn echtgenote overleed, trok hij bij Truus Schröder in. Een dag na zijn 76ste verjaardag blies hij in het Rietveld Schröderhuis zijn laatste adem uit. Truus Schröder deed het huis over aan de Stichting Rietveld Schröderhuis. Na haar overlijden in 1985 is het huis volledig gerestaureerd.

Kijk op de website voor actuele toegangsprijzen.

Adres

Prins Hendriklaan 3583 EP Utrecht (Utrecht)

Openingstijden

Kijk op de website voor actuele openingsdagen en -tijden.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen