2 beoordelingen

Museum De Ronde Venen geeft een beeld van het turfsteken in en om wat nu De Ronde Venen heet. Evenzo van het ontstaan van de industrie er omheen, de gereedschappen en verdere attributen die erbij werden gebruikt. Uniek en enig in zijn soort is de volledig intact gebleven veensteekmachine. Een waardig stuk industrieel erfgoed. De plaats, de inrichting en de naam sluiten goed aan bij "De Ronde Venen"en de historische achtergrond van het vroegere veenlandschap.
Het gebied van De Ronde Venen staat bekend als een streek waar van oudsher het laagveen werd uitgegraven en tot turf verwerkt. Turf was toen voor de mens de enige energiebron waarmee men direct iets kon doen. Maar voor de grondstof tot turf was omgevormd, gingen daar heel wat bewerkingen aan vooraf.
Op de plek waar nu het museum staat, was één van de drie baggerbedrijven gevestigd. Deze baggermaatschappijen brachten in het voorjaar het veen op het land waarna de veenarbeiders deze bagger moesten verwerken tot turf.
Wijlen de heer Börger was een verzamelaar van alles wat met de oude verveningstechniek te maken heeft gehad. Later is deze verzameling overgegaan naar zijn eigen particulier museum wat de naam droeg van de baggermaatschappij "Op hoop van zegen". In 1997 is het museum overgegaan in een stichting en is de naam gewijzigd in museum "In de Veenen".

Volwassenen Euro 2,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar Euro 2,00

Adres

Herenweg 3645DW Vinkeveen (Noord-Holland)

Openingstijden

Wo-Zo 14-17 uur

Geopend

Geopend van 1 april tot 31 oktober.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Klein maar fijn

no message

de geschiedenis van een oude hollandse brandstof

Voordat we olie en aardgas gebruikten, kookten en stookten we in ons land op veen: turf. Wie kent niet het verhaal van de verovering van Breda door prins Maurits mbv een turfschip? In dit museum wordt de geschiedenis van de turfwinning verteld, compleet met veel gebruiksvoorwerpen, de enige overgebleven (en nog werkende) veensteekmachine en betekenis van de (duitse) gastarbeiders. Veel huidige achternamen in De Ronde Venen herinneren daar nog aan. Regelmatig heeft dit museum ook tijdelijke exposities over andere onderwerpen die iets vertellen over de regionale geschiedenis.