2 beoordelingen

Op 12 november 1878 werd de N.V. Rotterdamsche Tramweg Maatschappij opgericht. De complete geschiedenis is bewaard gebleven dankzij de Tramweg Stichting door de koop van een verzameling stoomtrammaterieel van de RTM in 1965.
Vanaf 1966 t/m 1988 reden er gerestaureerde trams van de RTM op een klein stukje spoor bij Hellevoetsluis Tramhaven. In 1989 verhuisde het gerestaureerde RTM-materieel naar Ouddorp, waar in 1990 het eerste gedeelte van de nieuwe trambaan werd geopend. Tussen 14 februari 1996 en 16 november 2011 is het traject van de remise De Punt tot aan West Repart, kort voor Scharendijke, geopend. RTM is terug in Zeeland en doet zijn naam "de Eilandentram" weer eer aan. Het museum is erkend als "Geregistreerd Museum". In 2008 werd door Inspectie Leefomgeving en Transport, de concessie afgegeven als erkenning officiële tramlijn. 16 april 2014 is een nieuw museumgedeelte geopend en ingericht als expositieruimte met een koffiehoek en een opstelling van een deel van de aanwezige modelbanen met rijdende treinstellen. Totaal ligt hier een trambaan van 10 kilometer lengte waarop uitsluitend materieel van de RTM dienst doet.

Rit met de tram:
volw € 10,00
kind t/m 11 jr € 5,00
gezinskaart (2 volw en 2 kind) € 25,00

Adres

G.C. Schellingerweg 3253 MD Ouddorp (Zuid-Holland)

Openingstijden

Kijk op de website.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Niet alleen museum...

RTM Ouddorp is een museum, dat meer dan alleen oog heeft voor de historische aspecten van het openbaar railvervoer tussen Rotterdam en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Nee, RTM Ouddorp is veel meer, het is een railbedrijf voor personen en goederen, waarvan alle uitstekend onderhouden stoom- en diesellocomotieven, motorrijtuigen, personenrijtuigen en goederenwagens afkomstig zijn van één onderneming: de voormalige NV Rotterdamse Tramweg Maatschappij. Bij RTM Ouddorp proef je als bezoeker, dat de bedrijfscultuur van die Rotterdamse Tramweg Maatschappij nog altijd in ere gehouden wordt: een altijd innoverend openbaar railvervoer met oog voor de toekomst. Niet alleen de hoofdwerkplaats bij het museum, maar ook de uitstekend onderhouden spoorbaan is uniek in Nederland, de spoorbreedte is afwijkend van die bij ProRail. RTM Ouddorp is een museum waar je graag een tweede keer heen gaat!

Terug naar toen...

Leuke rit met een unieke stoom- of motortram door het duinlandschap en langs de Brouwersdam. De (vrijwillige!) medewerkers zijn altijd bereid te helpen of informatie te verstrekken. Interessante expositie over het verleden van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij zoals deze de vorige eeuw het vervoer tussen Rotterdam en de eilanden verzorgde. Leuke bijzondere evenementen op speciale themadagen. Ook geschikt voor invaliden d.m.v. een aangepast rijtuig e.d.