0 beoordelingen

Stadsgezichten en portretten, collecties zilverwerk en glas, poppenhuizen en Oranjalia brengen de verhalen van de stad tot leven én werpen licht op de lokale geschiedenis en cultuur. Tijdelijke tentoonstellingen brengen typisch Haagse onderwerpen voor het voetlicht. Daarin komt de veelzijdigheid van de stad Den Haag volledig tot z’n recht. Ook organiseert het museum tal van activiteiten met een Haags tintje.

Het museum
Op de plek waar ooit het Sint-Sebastiaansgilde bijeen kwam, aan de Hofvijver, vind je nu het Haags Historisch Museum. In het museum worden de geschiedenis en ontwikkeling van Den Haag getoond. De vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen bestaan uit bijzondere stadsgezichten, oude stadskaarten en voorwerpen zoals een draagkoets en zilverwerk. Op deze manier worden de verhalen waarin de Oranjes, de Gebroeders de Witt en Johan van Oldenbarnevelt figureren weer tot leven gebracht.

Collectie

De kerncollectie bestaat uit onder andere schilderijen, portretten, zilverwerk,portretminiaturen, tegeltableaus, penningen, poppenhuizen, meubels en maquettes die gezichtsbepalend en van essentieel belang waren voor de geschiedenis van Den Haag. Het museum heeft een collectie van ruim 7700 stukken.

Belangrijke stukken in de collectie zijn bijvoorbeeld het panoramaschilderij “Gezicht op Den Haag” uit 1651 van Jan van Goyen, de maquette van het vuurwerkpaviljoen op de hofvijver uit 1749, de tond en de vinger van Johan en Cornelis de Witt en het familieportret van Mr. Van den Kerckhoven door Jan Mijtens.

Activiteiten
Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in het Haags Historisch Museum. Zo organiseert het Haags Historisch museum leuke speurtochten, workshops (tijdens de schoolvakanties) en is er een zogeheten “kinderspoor” door het museum. In het weekend en in de schoolvakanties kunnen kinderen op de Ontdekzolder en in de Salon alles leren en ontdekken over het leven rond 1900. Zo is er een verdwenen-geluiden-quiz, een auto die aangeslingerd moet worden, oude schoolbankjes en een echte telefooncentrale.

Voor nieuwsgierige aagjes van 8 tot 12 jaar worden er colleges over gekke, leuke en interessante onderwerpen georganiseerd. Ook kun je op de binnenplaats spelletjes doen: probeer maar eens te steltlopen of speel net als vroeger met een diabolo, krijt of springtouw! In het museum kunnen kinderen ook op speurtocht, denk bijvoorbeeld aan de Spinnensafari met Simon Smalpoot, de Oog voor detail speurtocht of de speurtocht met de Haga rapper!

Op dit moment is er geen ticketverkoop met ANWB voordeel.
Voor actuele prijzen zie de website.

Adres

Korte Vijverberg 2513 AB Den Haag (Zuid-Holland)

Openingstijden

Voor actuele openingsdagen en -tijden zie de website.

Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag gesloten

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen