0 beoordelingen

Enter was vroeger een echt zompen- en schippersdorp. De Regge werd nabij Enter redelijk bevaarbaar en in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren, was dat heel belangrijk. Enterse schippers vervoerden produkten uit de regio of zelfs Duitsland  over de Regge en de Vecht naar Zwolle, Kampen, maar ook verder tot Sneek en Groningen toe. Zelfs werden er zandstenen blokken uit de groeve bij Gildehaus vervoerd, nodig voor de bouw van het Amsterdamse stadhuis rond 1655.

De Enterse zompen bezaten een platte bodem, konden varen in heel ondiep water (ze hadden aan zo’n 45 centimeter diepte genoeg) en Zompenmuseum 4werden van de 16e tot in de 19e eeuw in Enter zelf gebouwd. Er waren zelfs drie scheepswerven, alle gelegen in het lage land tussen de dorpskern en de Regge.
In het midden van de 19e eeuw kwam met de spoorlijnen en de verharde wegen het einde van de zompen in beeld.

De laatst overgebleven zomp, de Regt door Zee (1875) van schipper Jans ten Berge, ligt in het zompenmuseum. De planken van deze zomp kunnen letterlijk spreken en vertellen zelf hun heel bijzondere verhaal in een unieke multimediashow.

Kijk voor actuele prijzen op de website

Adres

Hogebrink 7468 CB Enter (Overijssel)

Openingstijden

Raadpleeg voor actuele openingsdagen en -tijden de website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen