2 beoordelingen

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Voor buitenlandse gasten zijn er audiotours, in 9 talen gratis als app te downloaden.

Woudagemaal 360°
Nieuw in het Woudagemaal is virtuele tour Woudagemaal 360°. De tour geeft bezoekers via een app een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality. De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is vanaf maart gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Droge voeten

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Kijk op de website voor actuele toegangsprijzen.

Adres

Gemaalweg 8351 PS Lemmer (Friesland)

Openingstijden

Kijk op de website voor actuele openingsdagen en -tijden.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Interessant en mooi

Een fantastisch stuk erfgoed wat door leuke rondleiders op een goede manier voor het voetlicht wordt gebracht. Ook de uitleg in het bezoekerscentrum, en de film, zijn zeer de moeite waard.

Leuk, mooi en interessant

Erg leuk om dit stoomgemaal te bewonderen. Interactief, leerzaam en leuk! Het nieuwe bezoekerscentrum is ook zeker de moeite waard. Het mooiste is wanneer het gemaal daadwerkelijk draait, maar ook wanneer het stil ligt is het echt een aanrader.