9 beoordelingen

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.


volw. € 8,60
kind 0 t/m 4jr gratis
kind 5 t/m 12jr € 4,30
Museumkaart gratis

Adres

Oude Gracht 9341 AA Veenhuizen (Drenthe)

Openingstijden

di - zo 10:00 - 17:00

In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Het museum is gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

9 beoordelingen

Interessant museum

Mooi museum, in een prachtig gebouw en in het bijzondere dorp Veenhuizen. De rondleiding door de voormalige gevangenis De Rode Pannen is een aanrader.

leuk museum

Het is een leuk museum voor jong en oud. Je leert hoe het er vroeger en nu aan toe gaat in de gevangenis. Je kan er ook eten en drinken. En je kan ook met een oude politiebus mee een ritje door Veenhuizen maken. En een kijkje nemen in een echte gevangenis die nu een paar jaartjes leeg staat.

Leerzaam op een bijzondere locatie

Het Gevangenismuseum is een leerzame ervaring. Wanneer je al denkt iets over het rechtssysteem en gevangeniswezen te weten dan kom je er achter dat er nog veel meer is. Ook vooroordelen die er vaak zijn worden weggenomen. Bijzonder is ook de locatie, in een van de oude gevangenissen. Veenhuizen heeft een bijzondere historische waarde, wat ook goed wordt weergegeven in het museum. Ook het programma voor kinderen is erg leuk. Een echte pluim waard.

Belevenis in Veenhuizen

Ondanks dat dit museum ver weg in veenhuizen staat vond ik het zeker de moeite van het omrijden waard. Een prachtige historische locatie. Ondanks dat het museum een lange geschiedenis heeft is de tentoonstelling vernieuwend en verassend interactief. Interessant voor volwassenen, maar ook is er een super leuke kinderspeurtocht, ' de vloek van veenhuizen'. Een aanrader om met je kinderen naar toe te gaan!

Goed museum - leuke activiteiten

Mijn bezoek aan het Gevangenismuseum was een leuke ervaring. Ik heb veel geleerd over het gevangeniswezen, en ik heb me kunnen inbeelden hoe het is een gevangene te zijn, zowel vroeger en nu. Het museum zelf is met veel aandacht en kunde ingericht. De extra rondleiding en een rit in de boevenbus was naast leerzaam ook amusant. Het personeel was erg vriendelijk. Kortom, ik kan het Gevangenis van harte aanbevelen.

Veenhuizen blijft altijd een verrassing

Hier komt u altijd voor verrassingen te staan die voor velen nog steeds als onbekend in de oren doen klinken. Heel veel onderwerpen gaan u boeien wanneer er een duidelijke uitleg wordt gedaan door één van de gidsen. Kortom de werkelijkheid van het straffen vanaf 1596 tot heden gaat u tot nadenken zetten in dit geweldige voor iedereen toegankelijke museum.

Gezellig dagje uit.

Afgelopen jaar naar het Gevangenismuseum geweest en vond het zeer de moeite waard. Gezellige sfeer en vriendelijk personeel. We komen zeker nog een keer terug.

Boeiend museum voor het hele gezin

Er is van alles te zien en te beleven. Boevenbus, een echte gevangenis, speciale speurtocht voor kinderen, zeker de moeite waard!

Niet voor kleine kinderen geschikt

no message