2 beoordelingen

Een bezoek aan dit Herinneringscentrum is indrukwekkend. Een wandeling over het voormalige kampterrein geeft op indringende wijze de essentie van de geschiedenis van het kamp weer. In het bijbehorende museum wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk. Filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een uit de trein geworpen laatste afscheidsgroet, een grote maquette van het kamp, tekeningen van spelende kinderen geven een beeld en een gevoel van dit sprekende verleden. De meer dan honderdduizend namen van de slachtoffers worden in het museum continue geprojecteerd. Naast tentoonstellingen worden er vele activiteiten in het museum georganiseerd. Te zien zijn bijzondere films over de geschiedenis van kamp Westerbork of mensen die er gevangen zaten. Medewerkers van het museum geven toelichting bij collectiestukken houden lezingen. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten. En er zijn (educatieve) wandelroutes uitgezet over het terrein.

Toegankelijkheidscheck

In oktober en november 2014 checkten én adviseerden 68 ANWB Vrijwilligers het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op het gebied van toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers. De rapportcijfers hiervoor komen uit op gemiddeld 8,1 en 8,1.

"Positief is dat het buitenterras ook laagdrempelig is, je kunt makkelijk met rolstoelen en mini-scootmobielen naar buiten. De stoelen stonden ook op voldoende afstand opgesteld.”

(ANWB Vrijwilliger, november 2014)
Meer informatie over toegankelijkheidschecks?

Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar: € 4,00
18 en ouder: € 8,50

Adres

Oosthalen 9414TG Hooghalen (Drenthe)

Openingstijden

Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 13.00 - 17.00 uur
Za en zo van april t/m augustus 11.00 - 17.00 uur
Feestdagen 11.00 - 17.00 uur
Tweede Kerstdag 13.00 - 17.00 uur.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is gesloten op 25 en 31 december, 1 januari en in de periode van 9 t/m 26 januari 2012.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Wel heel indrukwekkend maar er staat weinig

Wat ons opviel bij aankomst. Was de zeer kleine ruimte om te betalen. De expositie binnen was indrukwekkend en voor ons (stel 50) interessant. Wij hebben binnen ook de expositie van Hella en Freek bekeken. Ook die was interessant. Een maal buiten zijn we met de bus gegaan naar het kampcomplex. Tenminste wat er nog van over was. En wat er nog origineel is. Op het complex waar de barakken stonden staan eigenlijk zo links en rechts nog wat heuvels en hier en daar een betonnen stuk wand. Het is indrukwekkend. Echt. Maar voor kinderen tot 15 a 16 jaar is er echt niet veel. Wij liepen richting het monument toen een van de kinderen die achter ons riepen :" er zijn hier helemaal geen attracties " Of als ouder heb je dan gefaald of je hebt als kind geen gevoel in je donder. Wij zijn lopend teruggegaan naar het museum (2,5 km) en hebben onderweg de bielzen gezien met de daarop aanwezige bordjes. Dit is echt indrukwekkend. Al met al een dag die we niet zouden willen of kunnen vergeten. jammer dat er weinig tastbare dingen zijn. Maar het gevoel en de indruk die het achterlaat maakt een hoop goed.

kamp westerbork

een kamp uit de tweede wereld oorlog erg indrukwekkend hoe de gids alles uitlegt