1 beoordelingen

Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Je wandelt hier door duinvalleien vol bloemen en vlinders. Vanuit de vogelkijkhutten kun je vogels spotten op het Eerste en Tweede Water.

Duinen vol planten en dieren
In het unieke duinlandschap met zowel natte als droge duinvalleien en ondiepe zoetwatermeren komen uitzonderlijk veel planten en dieren voor. Van mei tot begin juli bloeien er wel elf soorten orchideeën zoals rietorchis en welriekende nachtorchis.

Verder tref je er het roomwitte parnassia en de geelgekleurde grote ratelaar aan. In augustus kleurt de bloeiende heide het Zwanenwater paars. Op al die bloeiende planten komen vlinders en andere insecten af. Soorten als icarusblauwtje, duinparelmoervlinder, heivlinder en hooibeestje zuigen met hun roltong nectar uit de bloemen. Twee wandelroutes (2 en 4,5 km) laten het mooiste zien van het Zwanenwater.

Vogels kijken in de duinen

Voor het spotten van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn! Trekvogels vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je tientallen watervogels op de meren zoals smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers.

Op het Bokkeneiland in het Tweede Water broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie en zelfs enkele lepelaars. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. Bij de duinmeren staan drie vogelkijkhutten. Volg de wandelroute (4,5 km) en je komt er vanzelf langs.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Callantsoog (Noord-Holland)

Openingstijden

van zonsopkomst tot zonsondergang

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

1 beoordelingen

Zeer mooi natuurgebied

Erg fijn wandelgebied. Er zijn twee routes uitgezet, kort en iets langer. Geniet van de rust en de natuur! Voor kinderwagens niet echt prettig. Alleen eerste deel van de langere route loopt over asfalt.