0 beoordelingen

Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam.

Alhoewel de officieren en manschappen na de mobilisatie van 1914-1918 uit het fort zijn vertrokken, met medeneming van de bewapening, is het Fort bij Edam nu een van de best geconserveerde onderdelen van de Stelling van Amsterdam die sinds 1996 op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco prijkt.

Ook het fortterrein met zijn originele bergloods en fortwachterswoning, de verdere omgeving (het schootsveld van het fort) en de omliggende polders (het inundatiegebied) zijn vrijwel onaangetast gebleven. Als defensieobject (tot 1986) en beschermd natuurgebied (sindsdien) is het fortterrein altijd beperkt toegankelijk gebleven waardoor het zich heeft kunnen ontwikkelen tot een favoriet broed- en leefgebied voor vele soorten vogels en landdieren. De bijzondere bodemgesteldheid heeft gezorgd voor een zeer uiteenlopende bodemvegetatie.

Het Fort bij Edam kan gedurende een groot deel van het jaar bezocht worden, zowel individueel als in groepsverband. Daarnaast vinden op het fortterrein soms evenementen plaats.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Oorgat 1135CR Edam (Noord-Holland)

Openingstijden

Kijk op de website voor actuele openingsdagen en -tijden. 

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen