4 beoordelingen

Stoomgemaal De Cruquius, opgetrokken in neogothische stijl, is industrieel erfgoed dat iedereen een keer gezien moet hebben. Van 1849 tot 1852 hielp het gemaal het Haarlemmermeer leeg te pompen, en daarna droog te houden. In 1912 kreeg hij een rol op de resevebank en in 1933 kwam het tot een definitief einde. Het museum spreekt een breed publiek aan; sinds 2002 is het gemaal weer in beweging, elke dag, zij het met behulp van een vrijwel onzichtbaar hydraulisch systeem, niet met stoom. Er is nog veel meer te zien, onder meer over waterbeheer en er is een verzameling stoommachines. De expositie toont hoe de mens eeuwenlang met droge voeten onder de zeespiegel leefde, met behulp van audiovisuele presentaties, kaarten van 1550 tot 1852, diverse modellen van windmolens, wateropvoerwerktuigen, polders en sluizen. Een maquette met stromend water en golfslag maakt in één oogopslag duidelijk hoe Nederland er zonder dijken zou uitzien en wat erbij stormvloed kan gebeuren. Vele activiteiten en vormen van groepsgebeuren mogelijk.

0-6jr gratis, 6-12 € 3,50, 12-18 € 5,00, volw € 7,00, 65+ € 5,00.

Adres

Cruquiusdijk 2142ER Cruquius (Noord-Holland)

Openingstijden

mrt-okt ma-vrij 10:00-17:00, za-zo 11:00-17:00. Nov-feb za-zo 11:00-17:00.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

4 beoordelingen

Prachtig museum voor jong en oud

Stoomgemaal Cruquius is uitstekend gerestaureerd en onderhouden. Het museum vertelt het verhaal van de drie reusachtige stoomgemalen die in de 19e eeuw de Haarlemmermeer hebben droog gemaald. Ik heb twee keer familie uit het buitenland hier naartoe meegenomen en zij vonden het schitterend om te zien. Leuk voor jong en oud. Bij het naastgelegen theehuis kun je na afloop lekker op het terras zitten.

Een unieke ervaring

Dit museum is een echte aanrader, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ten eerste kan je de grootste stoommachine ter wereld in werking zien. Maar als je je dan realiseert dat in de tijd van het droogpompen van het Haarlemmermeer alles nog met de hand ging....! Er waren nog geen computers en grote graafmachines. De hele ringvaart is bijvoorbeeld met de hand gegraven! Combineer het bezoek met het Historisch Museum Haarlemmermeer. Dat kan op dezelfde dag met het kaartje wat bij Museum de Cruquius gekocht is. Andersom kan ook.

Top museum met indrukwekkend stoomgemaal

In het museum laten vrijwilligers enthousiast en deskundig zien hoe het mogelijk is dat het Haarlemmermeer is drooggemaakt en ook dat wij droge voeten kunnen houden. Voor buitenlandse toeristen is dit een wonder, wij Nederlanders vinden dit heel normaal. Het is indrukwekkend om het oude gemaal te zien bewegen.

Mooi museum

Enthousiaste vrijwilligers... Lieten ons alles zien en meemaken... Stoomgemaal is (werkend) te zien.