2 beoordelingen

Dit duingebied is voor onze drinkwaterproductie van groot belang. Daarom heeft Dunea als beheerder een belangrijke taak te vervullen waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met alle functies die de duinen hebben: bescherming tegen de zee, de waterwinning, natuur en recreatie.

In welk seizoen u het gebied ook bezoekt, er zijn altijd mooie taferelen te zien. In het voorjaar bloeien de meidoorns en kun je genieten van een keur aan vogelgeluiden.  In de herfst zijn er volop paddenstoelen te vinden. De verscheidenheid aan begroeiing maakt dat er veel diersoorten voorkomen. Tegen de schemering laten veel reeën zich zien..

In het duingebied zien we een duidelijk onderscheid tussen het buitenduin, het middenduin en het binnenduin. De verschillen tussen deze gebieden zorgen ervoor dat u zich in Meijendel goed kunt oriënteren. Want hoe meer u richting het binnenduin gaat, hoe hoger de begroeiing is. Ook aan het geluid van de vogels kunt u weten waar u zich bevindt. In het buitenduin maken de vogels korte, harde geluiden. In het binnenduin is het dichter begroeid en zingen de vogels meer melodieus. Meijendel behoort niet voor niets tot de top tien van de meest vogelrijke natuurgebieden van Nederland. Bovendien komen nergens anders in Nederland zoveel nachtegalen voor.

Buitenduin
Het buitenduin ligt aan de zeezijde van Meijendel: de zeereep met daarachter paraboolduinen en vochtige duinvalleien. Lokaal zijn er duindoorns en meidoornstruwelen te vinden. Dit is het gebied van de graspieper, roodborsttapuit, tapuit en veldleeuwerik.

Middenduin
In het middenduin, waar de infiltratieplassen liggen, is de begroeiing hoger. Hier staan veel meidoorns en lokaal is er wat moeras, bos en rietland te vinden. Dit maakt dat er veel eenden voorkomen. Vogelsoorten zoals de nachtegaal, rietgors, fitis, grasmus en zwartkop leven ook in het middenduin.

Binnenduin
Het binnenduin bestaat uit grote valleien en paraboolduinen. In dit gebied is veel bos; lokaal zijn er wat lage graslanden en struweel. De merel, tjiftjaf, vink, havik, boompieper en boomleeuwerik zijn voorbeelden van vogels die u in het binnenduin tegenkomt.

Een bezoek

In Meijendel is genoeg te doen en te beleven. Zo zijn er drie prachtige wandelroutes aangelegd, variërend van drie tot vijf kilometer. Deze wandelroutes voeren u langs de mooiste plekjes van het gebied: valleien, de buitenrand van Meijendel en naar de zee. Het grootste gedeelte van Meijendel is vrij toegankelijk voor recreanten. Alleen voor het gebied Kijfhoek en Bierlap is een passe-partout of dagkaart vereist. In De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea, is het mogelijk om een dagkaart voor Kijfhoek en Bierlap te kopen. De jaarkaarten zijn verkrijgbaar via het Zuid Hollands Landschap. Honden zijn toegestaan maar wel aangelijnd. Ook fietsroutes zijn verkrijgbaar in de Tapuit en natuurlijk kunt u ook gewoon de fietsknooppunten volgen.

Verken de duinen van Meijendel via een spannende BeleefRoute voor het hele gezin. De titel hiervan is “Zoek de duindieren”. Zo wordt wandelen leuk! Download deze gratis App in de App Store of bij Google Play
Of ga op zoek naar een van de geocaches die verstopt liggen in het gebied (www.geocaching.nl).Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Meijendellseweg 2243GN Wassenaar (Zuid-Holland)

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Mooie plek om te wandelen met pannenkoek toe

no message

Lekker in de duinen struinen

Heerlijke wandel en fietsroute, na afloop heerlijk genieten van een jagersmaal.