1 beoordelingen

Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en tevens één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.

Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed en zie je voorbij het gazon Huis Doorn liggen. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang.
De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum dat net als Museum Huis Doorn veel Duitse bezoekers trekt. Vlakbij het Poortgebouw is de kleine witte kapel te vinden.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilver en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. Alle objecten uit het Huis zijn te bewonderen in de collectiedatabase. Ze vormen een decor van Europese allure en eeuwenlange vorstelijke Duitse geschiedenis. Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af.

De keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. Het voormalige woonhuis van de laatste Duitse keizer is onder leiding van een goed geïnformeerde gids te bezoeken. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen. Het Huis telt drie verdiepingen en 12 vertrekken die allemaal toegankelijk zijn.

voor actuele prijzen zie de website

Adres

Langbroekerweg 3941 MT Doorn (Utrecht)

Openingstijden

voor actuele openingsdagen en -tijden zie de website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

1 beoordelingen

Verrassend Huis Doorn

Nadat mijn dochter (15) voor school op het laatste moment een verslag moest maken van een museumbezoek, ging de hele familie mee voor een bezoek aan een museum dichtbij huis. Het werd Huis Doorn welke ook een extra tentoonstelling heeft over Nederland ten tijde van de 1e wereldoorlog "tussen twee vuren" . De rondleiding door het Huis van Keizer Wilhelm II is met veel enthousiasme en leuke anekdotes gegeven door 1 van de vele vrijwilligers. Ook mijn dochters van 13 en 15 jaar vonden het zeer interessant om meer te weten te komen over een voor hen nieuwe kijk op de voormalige Duitse monarchie. Ook de tentoonstelling "tussen 2 vuren" was erg verhelderend over het "neutrale" Nederland ten tijde van WO I . Ook eten in de op het terrein gelegen Organgerie was erg lekker. Kortom een aanrader welke voor ons om de hoek was..