1 beoordelingen

De gotische Grote Kerk van Elst staat op een meer dan 2000 jaar oude cultusplaats. Op een Germaanse heilige plaats is door de Romeinen rond het jaar 50 een tempel gebouwd en rond het jaar 100 is deze tempel vervangen door een Gallo-Romeinse omgangstempel, die de grootste tempel was ten noorden van de Alpen. Van beide tempels zijn fundamenten nog aanwezig.
Al vroeg in de  8e eeuw is op de fundamenten van deze tempels een kerk gebouwd waarbij de tufsteen van de tempels is hergebruikt. Deze kerk is verbouwd, uitgebreid, herbouwd in 10e en 11e eeuw en in de 15e eeuw vervangen door de huidige gotische kerk.
Zowel van de Romeinse tempels, als van de vroege kerken zijn fundamenten nog te zien en valt een boeiend verhaal te vertellen over de geschiedenis van deze cultusplaats. Deskundige gidsen nemen u graag mee op reis door de tijd, vertellen en laten zien  dat de Romeinen en Bataven, de volksverhuizing, Willibrord en Bonifatius, de Vikingen, de Reformatie en de Tweede Wereldoorlog hun sporen hebben achtergelaten.
In drie vitrines worden lokale vondsten getoond die het verhaal  van de gidsen ondersteunen.  Vooral de combinatie van een reinigingsoffer, een militair diploma en een dodecaëder, aangevuld met eikenhouten heipalen uit de Romeinse tijd (waar de huidige kerk nog steeds op rust) maken het Romeinse verleden tastbaar.

gratis toegang, rondleiding (60-90 min) met een gids € 3,00

Adres

Grote Molenstraat 6661 DJ Elst (Gelderland)

Openingstijden

elke eerste zaterdag vd maand 14:00 - 17:00 en op afspraak

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

1 beoordelingen

Uniek museum

Nog niet zo bekend maar het bezoek onder de vloer van de huidige kerk toont in situ de restanten van Romeins en middeleeuws erfgoed aangevuld met bijzondere vondsten in de vitrines. Waar vind je dat in Nederland?