0 beoordelingen

Beethoven: Symfonie nr. 8 n F op. 93
Beethoven: Symfonie nr. 9 in d, op. 125


Hét Europese volkslied

Beethovens ‘Symfonie nr. 9’ een van de mijlpalen uit de klassieke muziek. Vooral het laatste deel was in de negentiende eeuw revolutionair. Beethoven voelde zich aangesproken door de gedachte van vrijheid, gelijkheid en broederschap en liep al dertig jaar rond met het idee om een gedicht van Friedrich Schiller op muziek te zetten. Dit ‘Alle Menschen werden Brüder’ bleek het perfecte, vreugdevolle slotakkoord van zijn stormachtige symfonie, die hij volledig doof voltooide. Sinds 1972 is een instrumentale versie van dit deel het volkslied van Europa.

Beethovens magnum opus heeft op meer manieren de standaard bepaald. Toen Philips en Sony in 1980 de grootte van hun nieuwe geluidsdrager, de compact disc, moesten bepalen, vond men dat die in elk geval de 74 minuten durende uitvoering uit 1951 door het orkest van de Bayreuther Festspiele onder Wilhelm Furtwängler moest kunnen bevatten. Legendarisch is ook de uitvoering die Bernstein eind 1989 dirigeerde om te vieren dat de Berlijnse Muur gevallen was; koor en orkest kwamen uit Duitsland, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en voor de gelegenheid werd het woord Freude vervangen door Freiheit.

Het verbroederende werk wordt uitgevoerd door Collegium Vocale Gent – vanwege de uitgesproken Europese uitstraling, aanwezigheid én samenstelling in 2011 benoemd tot Europees Ambassadeur – en Orchestre des Champs Elysées, onder leiding van oprichter en dirigent Philippe Herreweghe. Voorafgaand hoort u de veel minder bekende ‘Symfonie nr. 8’, een voor Beethovens doen ongekend vrolijk en licht werk.

Orchestre Champs Elysees
dirigent: Philippe Herreweghe
sopraan: Christina Landshamer
mezzosopraan: Stefanie Iranyi
tenor: Maximilian Schmitt
bas: Thomas Bauer


Kijk op de website voor actuele prijzen.

Adres

Trompsingel 9724 DA Groningen (Groningen)

Openingstijden

20:15 uur

Geopend

Geopend van 6 februari tot 6 februari.

Parkeren

Betaald

Plan route

Contact

0 beoordelingen