0 beoordelingen

Zelhem wordt niet voor niets het Groene Hart van de Achterhoek genoemd. Ten noorden van Zelhem ligt natuurgebied ‘t Zand, met een grootte van ca. 230 ha met overwegend naaldbomen. Het gebied biedt volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Zelhem stamt uit 801. In het dorp hebben inwoners oude tradities in ere gehouden. ‘s Avonds om 21.00 uur luidt nog altijd de papklok. Vroeger was dat het teken om te stoppen met werken en thuis, meestal pap, te gaan eten.

Een jaarlijks terugkerend oud gebruik is de broodlevering op Hemelvaartsdag bij boerderij ‘Muldersfluite’ aan de weg Hengelo-Zelhem. De broden worden sinds 1555 geleverd door boeren. Dit diende vroeger als vergoeding voor het recht om plaggen te mogen steken. De broden moesten voldoen aan een minimum gewicht en er werd een prijs uitgeloofd voor het zwaarste brood. In vroeger tijden werden de broden vervolgens uitgedeeld onder de armen.

Interessante toeristisch-recreatieve bezienswaardigheden in Zelhem en omgeving zijn Museum Smedekinck, het Boelekeerlspad, binnenbad De Brink, het fraaie dorpsplein met diverse horeca, Ludger- en Lambertikerk, de Ezelstal op de Langenberg, fraaie campings en de ‘heks’ Smoks Hanne.

Voor een actueel overzicht van de routes die u bij deze TOP kunt starten kijkt u op de website.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Stationsplein 7021 CN Zelhem (Gelderland)

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen