0 beoordelingen

Zij beschermen Zuid-Holland tegen hoogwater vanuit de Noordzee. De Hartelkering is een volledig automatisch bestuurde kering.

Grootste cilinders van Europa
De kering bestaat uit 4 torens waartussen een kleine en een grote schuif hangen die hydraulisch worden aangedreven door 4 cilinders, de grootste van Europa. De Hartelkering is een ontwerp van Rijkswaterstaat, de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam.

Het Hartelkanaal is een drukke verbinding voor de scheepvaart naar het Europoortgebied. Om te zorgen dat bij dreigend hoogwater het achterland beveiligd is, is de Hartelkering aangelegd. Samen met duinen, dijken en de Maeslantkering wordt zo het gebied tussen Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Dordrecht beschermd. Een gebied waar miljoenen mensen wonen en werken en dat voor Nederland van groot economisch belang is.

De Hartelkering goed bekijken
Als je de Deltaroute met de auto volgt, dan rijd je op de A15 tussen Rotterdam en Spijkenisse. Je ziet de Hartelkering aan de linkerkant. Maar je kunt er alleen langs rijden. Beter is om vanuit Spijkenisse langs het Hartelkanaal te fietsen richting Oostvoorne. Dan heb je bij de kering een prachtig zicht op de 4 ovale torens van de constructie.

Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt de stormvloedkeringen. Dit jaar krijgt de Hartelkering bij Spijkenisse een grote onderhoudsbeurt. Voor het eerst in 20 jaar zijn de schuiven en hefcilinders uit hun constructie getild. Op een speciale onderhoudslocatie zijn ze geconserveerd en gereviseerd. Op 12 en 13 juli komen de hefcilinders terug. De schuiven worden op 25 en 27 juli teruggeplaatst met behulp van drijvende hijsbokken, een spektakel om te zien! Na een uitvoerige test in augustus is de Hartelkering weer klaar voor het stormseizoen. Lees meer op de website.

Er zijn geen prijzen bekend.

0 beoordelingen