1 beoordelingen

Het landgoed (5,5 ha) werd eind vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op de steilrand van de Brabantse Wal in Halsteren. De terreinen waren deels woest, deels in gebruik voor de teelt van asperges, deels afgegraven voor zandwinning na de overstromingsramp in 1953 om dijken in Zeeland te dichten. De Brabantse Wal is hier zo’n 12 meter hoog; boven is het lichte zandgrond, die makkelijk stuift (het ‘smoort’ zeggen ze hier), beneden zorgt het kwelwater van de Brabantse Wal voor drassige weilanden overgaand in landbouwgebied van zeeklei.

Het landhuis en bijgebouw werden in 1958 gebouwd onder architectuur van Bedaux. De tuinen werden ontworpen door het tuinarchitect Van Koolwijk in Engelse landschapsstijl met gazons, borders, vijvers, een ommuurde tuin en bosaanplant. Na bemesting van de arme zandgronden werd het terrein aangeplant met een grote verscheidenheid aan in- en uitheemse bomen, struiken en vaste planten.

In 1983 werd het landgoed overgenomen door de huidige bewoners. Het bos werd uitgedund, nieuwe borders werden ingeplant, de Lage Tuin en de Nieuwe Tuin werden gecreëerd met extra paden en nieuwe aanplant. De schapenwei werd in 1998 aangekocht en rond de millenniumwisseling werd daarin een aantal bijzondere bomen ingeplant. De collectie bomen en struiken werd van 200 soorten uitgebreid naar meer dan 600 soorten.

Kijk op de website voor actuele toegangsprijzen.

Adres

Klaverblokken 4661 HJ Halsteren (Noord-Brabant)

Openingstijden

voor actuele openingsdata en -tijden zie de website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

1 beoordelingen

Prachtige tuinen, mooi arboretum en een gezellig bezoekerscentrum!

Het landgoed is zeer de moeite waard om te bezoeken. De tuinen zijn onder architectuur aangelegd. Vooral in het voorjaar is het een uitbundig kleurenfestijn met bloeiende rododendrons en azalea's. De eigenaren onderhouden het landgoed samen met een aantal vrijwilligers. Dat ze dit zonder subsidie voor elkaar krijgen is een knappe prestatie. Je kan er 'high-tea-en' en het goed geoutilleerde bezoekerscentrum is te huur voor workshops en bijeenkomsten.