0 beoordelingen

Buiten
Er is een waterspeelplaats voor kleinere kinderen en een Monkeybos waar de grotere kinderen in bomen kunnen klimmen, hutten kunnen bouwen, van de kabelbaan kunnen roetsjen en lekker kunnen rommelen. Er is een paardenstal en er zijn diverse wandel-, GPS- en speurtochten en een pannenkoekboerderij voor een overheerlijke pannenkoek. De schaapherder loopt op woensdag en vrijdag met haar kudde door het gebied; op sommige dagen mag je een rondje meelopen. De schapen helpen mee bij het onderhoud van de duinen.

Binnen
In de Tapuit vind je allerlei informatie over de natuur, de dieren en de waterwinning in het duingebied en over de cultuurhistorie van de gebouwen en de omgeving. Hier mogen kinderen een reetje aaien, woelmuizen bekijken, een kijkje nemen in een vossenhol en de geluiden van de duinen horen en gebruiken als ringtone. Ook is er regelmatig een nieuwe tijdelijke tentoonstelling zoals dit voorjaar “Love is in the air” over de liefde en passie in het dierenrijk.
Het activiteitencentrum naast de Tapuit is te huren voor een vergadering, een training, het geven van een lezing of een andere activiteit.

Educatie
Vanuit de Tapuit assisteert Dunea bij educatieprogramma’s en activiteiten voor de buitenschoolse opvang. Samen met Victor Vleer kunnen leerlingen van groep 5/6 bijvoorbeeld kennis maken met het gebruik van de duinen vroeger en nu.
We hebben ook een combinatie-excursie: bij Corpus volgen leerlingen ‘de reis door de mens’ en in de Tapuit ligt de focus op het belang van water voor de gezondheid. Met een film over de waterwinning/-zuivering, een korte wandeling door het gebied en een waterquiz kom je hier van alles over te weten.

Wandelingen, excursies, speurtochten en overige activiteiten
De Tapuit is het startpunt van een aantal wandelingen. De route met de gele paaltjes (5 km) brengt je naar het strand; tijdens deze wandeling kun je goed zien hoe gevarieerd het duinlandschap is. De route met de blauwe paaltjes (3 km) leid je via de Abelentop, met een fantastisch uitzicht op de infiltratieplassen in het duingebied, langs een kijkwand waar je de watervogels kunt bekijken.
Eventueel kun je deze route nog verder uitbreiden met de route langs de rode paaltjes (3 km) die weer door een ander deel van Meijendel loopt. Daarnaast is er een excursieprogramma waarbij je met de duinwachter op pad gaat en ook even in het ‘verboden’gebied mag kijken (zie www.dunea.nl/duinen)

Voor kinderen van 6-8 jaar is er een duintuinspeurtocht achter het bezoekerscentrum. Aan de hand van vragen en een loepje kom je onderweg van alles te weten over de plantjes en diertjes die hier leven. Grotere kinderen volgen de route ‘Langs letterbomen en lianen’ en beleven zo de cultuur en natuur in het duingebied of  kiezen voor een GPS-tocht met vragen over het duingebied (www.tgpst.nl). In overleg zijn er excursies voor groepen mogelijk onder leiding van een duinwachter of een vrijwillige natuurgids. Kijk voor het actuele activiteitenaanbod op de website.

Jaarlijks terugkerende evenementen
Open dag Kikkervallei
Elk jaar in het laatste weekend van juni is de Kikkervallei voor één dag open voor het publiek. Hier kun je met eigen ogen zien hoe het duin zich heeft ontwikkeld. De vochtige duinvalleien herbergen soorten die in Europa vrijwel zijn uitgestorven.

Natuurfeestdag
In september organiseert Dunea de jaarlijkse natuurfeestdag voor jong en oud in Meijendel. Natuurverenigingen presenteren zich, er is muziek, de duinfee leest een verhaal voor, kinderen mogen in bomen klimmen en kunnen knutselen met natuurlijke materialen.

Workshops in het wild
In de herfstvakantie organiseren we workshops in het wild; een aantal dagen de leukste natuurworkshops voor kinderen

*Dunea beheert het duingebied Meijendel tussen Scheveningen en Wassenaar, waar jaarlijks ruim een miljoen bezoekers recreëren. In deze duinen  maakt Dunea van duinwater lekker en fris kraanwater voor ruim 1,3 miljoen mensen in de Randstad

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Meijendellseweg 2243GN Wassenaar (Zuid-Holland)

Openingstijden

zie de website voor actuele openingsdata en -tijden

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen