0 beoordelingen

Geen stad zonder inwoners, geen inwoners zonder stad. Weert kent heel wat interessante personen die het bestuderen waard zijn. Of het nu de burgemeester of de pastoor is, een vrouw die haar sporen heeft verdiend of een groep van personen met een zelfde overtuiging. Het zijn de mensen die de stad maken, letterlijk en figuurlijk.

De plek waar Weert is gelegen, is niet zomaar door de voorvaderen gekozen. De nederzetting gelegen op een droog stuk, werd het begin van wat nu Weert heet. De stad kende een langzame groei. Eerst na de Tweede Wereldoorlog is de stad fors gegroeid. En de bedoeling is dat ze blijft groeien.

Een nijver volk heeft behoefte aan ontspanning en vertier. Met grote belangstelling worden de verrichtingen van de schutterijen gevolgd. Weert kent daarnaast een grote verscheidenheid aan sport- en muziekverenigingen. En wat de denken van carnaval of kermissen in de stad en kerkdorpen.

Om  te kunnen leven moet gegeten en gedronken worden. En het voedsel moet worden bereid. Vanaf de prehistorie tot heden maken de Weertenaren daarbij gebruik van potten en pannen, drinkgerei en serviesgoed. In de vorm daarvan is in de loop van vele eeuwen vaak weinig veranderd. Meer om te zien dan erover te schrijven. Daarom ook een verwijzing naar de museale objecten in de twee musea van Weert.

De religie had een voorname plek in het dagelijks leven van de inwoners van de stad en regio. Belangrijkste stroming is het christendom, maar ook andere religieuze stromingen zoals het protestantisme en de islam hebben en plek in de Weerter samenleving. Daarnaast zijn het verzorgen van zieken, armen en hulpbehoevenden taken die los van de godsdienstige overtuiging belangrijke peilers van een samenleving.

Vanaf de 19de eeuw heeft Weert een flink aantal kunstenaars voorgebracht. Variërend van schilder, edelsmid, beeldhouwer tot aan componist of zanger van smartlappen. Alles hoort bij het Weerter culturele leven, veelzijdig en soms eigenzinnig.

Door de ligging van de stad, heeft Weert vaker te maken gehad met belegeringen of de gevolgen van twisten en oorlogen elders. De voornaamste stadswallen waren daarbij soms een vloek, soms een zegen voor de inwoners.
Meest recent de Tweede Wereldoorlog, die diepe indruk heeft gemaakt en waar tot op de dag van vandaag de herinnering levend wordt gehouden.

voor toegangsprijzen zie de website

Adres

Beekstraat 6001 EJ Weert (Limburg)

Openingstijden

voor openingsdata en -tijden zie de website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen