0 beoordelingen

Het eeuwenoude gebouw uit omstreeks 1325 was ooit een gesloten middeleeuwse vesting. Daarna een deftige kasteelwoning, een raadhuis en uiteindelijk museum. Ga mee op ontdekkingstocht door de tijd en beleef het van dichtbij!

Het begin
Het kasteelverhaal begint rond 1400, Jan III van Berlaer is heer van Helmond. In de kelder ontmoet je badende vrouwen en spelende kinderen, bedienden, schilknapen en gevangenen.  Je maakt mee hoe het ging in die tijd met aanvallen en verdedigen, rechten en plichten, eten en drinken, straffen en gestraft worden, huwen en hoofse liefde.

Het kasteelverhaal

De ontwikkeling van het kasteel door de eeuwen heen staat centraal op de tweede verdieping. Daar pronken de schatten uit het Oude Huys, de houten voorloper van het kasteel. Je maakt kennis met de verschillende kasteelbewoners en je gaat op bezoek bij de laatste kasteelfamilie, de familie Wesselman. Tot slot leer je meer over het kasteel als raadhuis, trouwlocatie en museum.

De kinderroute

Voor kinderen is er een leuke en leerzame kinderroute ontwikkeld die start bij de balie. Na afloop staat je een spannende verrassing te wachten! Voor de allerkleinsten is er een kijkspeurtocht. Bezoek ook de Kasteelgang waar je allerlei kasteelgames kunt spelen.

Tijdelijke expo

Neem ook een kijkje in de kasteelvleugel aan het eind van de route bij de installatie La Vie en RockRose van Thorsten Brinkmann. Dit werk is geïnspireerd op het privéleven van de 19e eeuwse Duitse componist Richard Wagner.

Tip: bezoek het sfeervolle kasteel café voor een klein hapje en drankje, en de kasteelwinkel met diverse leuke kasteelgadgets. Of ga langs bij de Kunsthal, op loopafstand van het Kasteel, voor de prachtige tentoonstellingen over textielbedrijf Vlisco en het werk van de Brits-Afrikaanse kunstenaar Yinka Shonibare MBE.

Kijk op de website voor actuele toegangsprijzen.

Adres

Kasteelplein 5701 PP Helmond (Noord-Brabant)

Openingstijden

Kijk op de website voor actuele openingsdagen en -tijden.

Parkeren

Gratis

Adres

F.J. van Thielpark 5707 BX Helmond (Noord-Brabant)

Openingstijden

Kijk op de website voor actuele openingsdagen en -tijden.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen