0 beoordelingen

Het vrijstaande herenhuis (ooit bewoond door de herenboer, burgemeester Hendrik Scheringa Az) en de stolpboerderij Westerhem werden in 1877 gebouwd.

In 1965 kocht de gemeente Beemster het ruim 17 ha grote veebedrijf Westerhem ten behoeve van woningbouw en noodlokalen van de mavo. De woonwijk Westerhem werd hier gebouwd. In 1990 werd de boerderij aan het Historisch Genootschap Beemster voor een symbolisch bedrag verkocht. Na een grondige renovatie kon in het voorjaar van 2000 de stolp als agrarisch museum worden ingericht en op 1 juni voor het publiek opengesteld.

Kenmerkend voor de Noord-Hollandse stolp zijn de piramide-vorm en de situering van de stal, dars en woonkamer rondom de hooiberg: het vierkant. De in de hoek staande palen in het vierkant zijn de enige dragende elementen van het gehele dak van de stolpconstructie. Een “geijkte” waterpeilmeter geeft aan dat de vloer in de hooiberging op -3,15 meter onder NAP ligt. Op het waterpeil zijn enige markante waterhoogtes aangegeven.

De koestal bestaat uit een lange regel (zomerstal en kaasmakerij), korte regel (winterstal) en aangrenzend de paardenstal.  Hierboven is de (hooi)zolder aangebracht. Naast de paardenstal is de dars. Het dak is aan de binnenkant met riet bedekt en rust door middel van het gebint op het vierkant. Uniek in deze boerderij is de woonkamer met bedstede voor de medewerker.

Tentoonstellingen
Het Agrarisch Museum Westerhem bevindt zich in een authentieke stolpboerderij. De stolp op zich is al het bewonderen waard. Getoond wordt het Beemster boerenleven rond 1920. Er is een werkende brongasinstallatie. In het voorhuis van de stolp, waar vroeger de herenboer woonde, bevindt zich het bezoekerscentrum van het Werelderfgoed de Beemster. In 2016 is er vanaf medio januari een tentoonstelling over Watersnood in Waterland van 1916 en vanaf mei een tentoonstelling van door brand verloren gegane boerderijen en de hierbij gebruikte blusmiddelen.

Op dit moment is er geen ticketverkoop met Ledenvoordeel.
Voor actuele prijzen zie de website.

Adres

Middenweg 1462 HJ Middenbeemster (Noord-Holland)

Openingstijden

Van 1 oktober tot 1 mei:
iedere zondag van 14:00-17:00 uur

Van 1 mei tot 1 oktober:
woensdag t/m vrijdag van 11:00-17:00 uur
zaterdag en zondag van 14:00-17:00 uur

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen