Gratis koffie bij een toegangskaart voor de Wereld van de VOC

2 beoordelingen

Vanaf 24 februari 2017 is in het Nationaal Archief de tentoonstelling De wereld van de VOC te zien. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de digitalisering van het archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het archief ligt verspreid over verschillende landen.

Het Nationaal Archief bewaart daar een groot deel van. Dit archief bevat een schat aan informatie en vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief dit bijzondere materiaal samen in een tentoonstelling. De bezoeker wordt op ontdekkingsreis meegenomen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis.

Het Nationaal Archief bewaart 1,2 km VOC-archief. Maar ook in Jakarta, Kaapstad, Colombo en Chennai is VOC-archief terug te vinden. Die ruim 25 miljoen pagina’s aan informatie vormen voor tientallen landen in Azië en zuidelijk Afrika een belangrijke bron voor hun geschiedenis van de 17e en 18e eeuw. Dit is de reden waarom UNESCO in 2003 het complete VOC-archief heeft opgenomen in het Memory of the World Register.

De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking.

In de tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de VOC-tijd tot leven gebracht. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr zijn hiervoor in de huid gekropen van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. Zij laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is. Zo werd in de VOC-tijd de nieuwe markt voor aandelen gemanipuleerd, tegenwoordig zijn er nog steeds debatten over de macht van de financiële sector. Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over deze historische parallellen. Daarnaast beschikt het Nationaal Archief over een grote collectie foto's en historische kaarten.

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 125 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 330 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

Leden
vanaf 18 incl koffie€ 5,-
12-18 jaar incl koffie€ 3,-
65+€ 3,-
Bestel tickets

Bestelvoorwaarden

De tickets zijn e-tickets die direct toegang geven tot Nationaal Archief. Klik hieronder op 'bestel' en betaal gemakkelijk via internetbankieren. Na betaling ontvangt u binnen 5 a 60 minuten per e-mail de e-tickets. Deze dient u te printen en mee te nemen naar Nationaal Archief. Bent u niet in de gelegenheid om online te bestellen? U kunt de tickets ook verkrijgen in een ANWB winkel.

Voorwaarden

Op reeds gekochte tickets wordt geen restitutie verleend. Niet geldig i.c.m. andere kortingsacties. Tickets zijn niet in te wisselen voor contanten en/of abonnementen. De tickets zijn niet om te wisselen voor tickets die geldig zijn in een ander seizoen/periode. De korting is gebaseerd op de reguliere kassaprijs. De tickets zijn geldig voor een bezoek t/m 7 januari 2018.

Geldigheid

Tickets met korting kunnen alleen bij de ANWB besteld worden tot en met 7 januari 2018, 12:00 uur. De tickets zijn geldig voor een bezoek t/m 7 januari 2018.

Adres

Prins Willem-Alexanderhof 2595 BE Den Haag (Zuid-Holland)

Openingstijden

di: 10:00-21:00
wo t/m vr: 10:00-17:00
ma, za en zo gesloten.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

2 beoordelingen

Indrukwekkend stuk geschiedenis van Nederland

Rustig vormgegeven, met een schat aan informatie en geschiedenis over de VOC. Combinatie van beeld, en geluid met een mooie mix van eeuwenoude voorwerpen, boeken en documenten. Zeer de moeite waard.

Brengt het VOC op geloofwaardige wijze tot leven.

Interessante tentoonstelling waarin de vele facetten van het VOC op verschillende manieren tot leven worden gebracht. Waren er VOC-gangers onder jouw voorouders? Spannende ontdekkingstocht, ook met oog voor de gebeurtenissen waar we minder trots op moeten zijn.