0 beoordelingen

Voor de 19e keer in de maand november, verandert Waddeneiland Ameland in één grote expositieruimte. Het Amelander landschap dient als decor voor ruim 70 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij tonen schilderijen, beelden, keramiek en glas op bijzondere locaties. De gedeputeerde voor De Wadden van de Provincie Fryslân opent Kunstmaand Ameland 2015 op zaterdag 31 oktober. De kunstmaand loopt tot en met zondag 29 november. Thema dit jaar is Zee van Licht, waarmee de organisatie van Kunstmaand Ameland aansluit op het in dit jaar door Unesco uitgeroepen Internationaal Jaar van het Licht. Sinds 2009 behoort de Waddenzee tot het Cultureel Werelderfgoed van Unesco en Ameland maakt deel uit van die prachtige natuur.

De eilandbrede expositie Kunstmaand Ameland is een cultureel hoogtepunt dat inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken kunstevenement, met uitstraling in heel Nederland. De expositie strekt zich uit in alle windrichtingen en laat kunst in de breedste zin van het woord zien. Ook dit jaar is het de organisatie gelukt om met veel zorg en aandacht kunstenaars uit te nodigen met een grote variëteit aan technieken en kunstvormen. Een uitstekende reden om met het hele gezin een weekendje uit te waaien op Ameland en uiteenlopende kunstprojecten te bewonderen. Maar ook als je minder met kunst hebt, is een tripje naar dit eiland een ware aanrader vanwege al het moois dat het te bieden heeft. Geniet van de indrukwekkende natuur: de soms mystieke stilte, het unieke waddenweer en de bijzondere lichtval. En natuurlijk ontbreekt een verscheidenheid aan restaurants, cafés en strandpaviljoens niet om het verblijf op Ameland van A tot Z compleet te maken.

Zee van Licht
2015 is uitgeroepen tot Jaar van het licht. De organisatie van Kunstmaand Ameland haakt daar op aan met haar thema Zee van licht. Kunstenaars uit het Noorden gebruiken het bijzondere licht dat zij kennen, de schaduw en kleuren om gevoel en sfeer uit te drukken in hun werken.

Internationale selectie
Ook dit jaar is de herkomst van de geselecteerde kunstenaars divers. Tijdens de kunstmaand zien we behalve Nederlandse kunstenaars een internationaal gezelschap uit onder meer Zweden, Denemarken, Noorwegen en Duitsland, dat werkt op hoog niveau.

Focus op sculpturen
Tijdens deze 19e editie van Kunstmaand Ameland is er speciale aandacht voor sculpturen. Bekende kunstenaars zoals Hans van Bentem, Nicolas Dings, Beppe Kessler, Bert Frijns, Rita Kok, Gijs Dragt, Maite Duval en Olaf Mooij exposeren hiertoe hun prachtige werken op unieke locaties. Daarnaast zijn er diverse bijzondere buitenprojecten. Meerdere locaties worden met beelden van verschillende materialen ingericht, waarbij beeldhouwers zijn uitgenodigd om workshops en demonstraties te geven.

Overige vormen van kunst
Ook liefhebbers van muziek, theater en poëzie kunnen hun hart weer ophalen tijdens deze editie. De Nederlands Hervormde Kerk in Hollum bijvoorbeeld, biedt letterlijk en figuurlijk een podium voor verschillende bekende artiesten. Zoals de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne, het trio Wishfull Singing, dat enkel met zuivere stemmen en een weergaloze podiumexpressie een scala aan emoties oproept en de prachtige zangeres Erna Hemming.

Ook poëzie vormt een belangrijk onderdeel van Kunstmaand Ameland. Gedurende de hele maand november worden op de woensdagen poëzieavonden georganiseerd, met medewerking van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar. Daarnaast zijn er speciale avonden met onder meer Kersten Freriks en Ellen Deckwitz.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

ameland (Friesland)

Geopend

Geopend van 31 oktober tot 29 november.

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen