0 beoordelingen

In 1457 beleent bisschop David van Bourgondië Wibolt van Warmelo met 'Huys te Warmelo, in de gerichte van Diepenheim met syne kampen en al syne toebehoor' tot een borgleen op het huys te Diepenheim.

 

De vorm van het huis is in de loop der eeuwen veranderd. De oorspronkelijke verdedigbare vorm was een carré met binnenplaats.

 

Het huidige voorhuis was aanvankelijk poortgebouw en de edelmanswoning stond op de plek die nu als terras wordt gebruikt.

 

Helaas is dit karakteristieke achtergebouw met zijn vrolijke trapgevels gesloopt en verdwenen en ook de schilderachtige lage gebouwtjes met hun rode pannedaken, die de beide hoofdgebouwen verbonden. Alleen het poortgebouw bleef behouden. Met gebruikmaking van de oude muurdelen verrees op de voormalige binnenplaats de achterbouw zodat er een geheel ontstond met het oorspronkelijke poortgebouw. Van een weerbaar huis met zijn vele ongemakken werd een statig en leefbaar huis gemaakt.

 

Door de eeuwen heen is deze havezate door vele families met oude namen bewoond. Uiteindelijk gaat het door het huwelijk van Charlotte van Gelre tot Warmelo in 1633 over in handen van de wijdvertakte riddermatige familie Sloet, die het vanaf dat jaar tot 1872, en daarmee het langs, heeft bewoond.

In 1874 werd het huis gedeeltelijk afgebroken. In 1928 vond een restauratie en vernieuwing plaats.

Van de latere bewoners verdient vooral baronesse F.S.A. Creutz vermelding, die in de jaren twintig van de 20e eeuw niet alleen het huis, maar ook de vooral de tuin heeft gerestaureerd.

 

In 1952 is het huis aangekocht door Prins Bernhard. Zijn moeder, Prinses Armgard heeft tot haar dood in 1971, het huis bewoond.

Uitsluitend toegang tot park:
volwassenen - €7,50
kinderen (6 t/m 12 jr) - €2,50

Adres

Stedeke 7478 RV Diepenheim (Overijssel)

Openingstijden

dinsdag t/m donderdag 10:30 - 16:30 uur

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen