0 beoordelingen

Na een bezoek aan het Waterliniemuseum en een ontdekkingstocht over het fort heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie straks geen geheimen meer voor je.

 

Fort bij Vechten is een van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ongerepte schoonheid ervan maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie; hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. 

 

In het nieuwe museumpaviljoen kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt (prins) Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

 

Midden in dit bijzondere museumpaviljoen, ontworpen door architect Anne Holtrop, vind je een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze kun je zelf in stelling brengen en ervaren hoe de linie werkt. En mocht je er dan nog niet genoeg van hebben dan kun je binnenin het museum met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

 

Tijdens je zwerftocht over het fort kun je genieten van de bijzondere natuur. En in de historische gebouwen die je tegenkomt, je verder verdiepen in fortenbouw, het leven van de soldaten en de aanval en verdediging. Je ontmoet ook de Romeinen die hier 2000 jaar geleden al een fort stichtten, het Castellum Fectio. Ook kun je zien hoe Fort bij Vechten eruitzag toen het net was gebouwd. Architect Penne Hangelbroek heeft in een ‘strook’ van 80 meter breed de situatie van circa 1880 gereconstrueerd. Hier toont het fort zijn werkelijke karakter: een stoere en ingenieuze vechtmachine.

nog niet bekend

Adres

Achterdijk Bunnik (Utrecht)

Openingstijden

zie de website

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen