0 beoordelingen

De veelzijdigheid van het Ilperveld is ongekend. U kunt u een korte wandeling maken op het educatieve Ilperpad naar de vogelkijkhut. Fietsen rondom het Ilperveld is ook een belevenis. U kunt meegaan met een vaarexcursie voor een eerste kennismaking met het gebied. Het Ilperveld ziet er vanaf de Kanaaldijk uit als een weids onbedorven polder­land. Maar als je het Ilperveld binnenvaart, komen er boeiende details aan het licht.

 

Planten en vogels

De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er zijn ook stukjes veenhei, waar struik- en zelfs kraaiheide groeit. U kunt aanmeren bij een rietveld en daar verend over de veenbodem stap­pen, die ruikt naar reukgras. Er is een vogelhut waar u het rijke vogelleven kunt bespieden. Dat is niet eens altijd nodig, want rondvarend kan het niet anders of u ontmoet kieviten, ture­luurs, watersnippen, grutto's, kiekendieven of een roerdomp. Schilderachtige koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. Een vaartocht door het Ilperveld is echt een belevenis.

 

Onderhoud en beheer zijn nodig

Het is niet eenvoudig om al dat moois in stand te houden. De oude petga­ten, restanten van de turfwinning hier, groeien dicht en moeten opengehouden worden om schoon water te krijgen en water- en oeverplanten nieuwe kansen te geven. In de trektijd is deze stille polder een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen en ganzen.

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Kanaaldijk 1121 NX Landsmeer (Noord-Holland)

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen