0 beoordelingen

Op 19 september staat Leiden in het teken van de Nacht van Kunst & Kennis en is de historische binnenstad een groot podium voor cultuur en wetenschap. Tijdens hét wetenschaps- en cultuurfestival van Zuid-Holland treden meer dan 100 wetenschappers, kunstenaars en artiesten op, waaronder schrijver Herman Brusselmans, wetenschapper Dick Swaab, singer-songwriter Maaike Ouboter en de band Mister and Mississippi. Droom weg bij prachtige muziek in Museum De Lakenhal en ontdek waarom zebra’s strepen hebben in Scheltema Leiden. Smul tijdens de Grote Voedselshow in Museum Boerhaave van verhalen over superfood en verbaas je over het lugubere verhaal van gifmengster Goeie Mie. Bezoek nachtcolleges, cabaret en nog veel, veel meer.


Stad van Ontdekkingen

Samen met de talrijke musea die de stad telt, is Leiden een niet te missen stad binnen Nederland. 

De stad leiden wordt niet voor niets Stad van Ontdekkingen genoemd. Veel mensen kennen de foto van de Koornbrug wel, een bekend beeld van Leiden. Op deze brug werd eeuwenlang koren verhandeld. Om dit droog te houden werd in 1834 een overkapping gebouwd. Hiermee is het de oudste overdekte brug in Nederland. Maar Leiden is meer.

Geen stad telt zoveel musea als Leiden: Fantastische musea op loopafstand van elkaar
De geboortestad van Rembrandt telt vele musea die ieder een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur bieden. Met de vaak prachtige en internationaal bekendstaande collecties mogen de musea binnen Leiden niet ontbreken bij een bezoek aan de stad!

Een aantal Leidse pronkstukken:

Naturalis
In Naturalis staan meer dan 10.000 dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld. Bewonder dino’s, de mammoet en straks natuurlijk de T-Rex!

Rijksmuseum van Oudheden
Ontmoet Egyptenaren, Grieken en Romeinen in dit Rijksmuseum gelegen aan één van de mooiste grachten van Leiden, het Rapenburg. De mummie collectie van dit museum behoort tot de wereldtop.

Rijksmuseum Volkenkunde
Is Leiden te klein? Maak dan een wereldreis in Museum Volkenkunde dat collecties van verschillende niet-westerse culturen herbergt.

Hortus botanicus Leiden
Een oase van rust in hartje stad en de oudste botanische tuin van Nederland. Carolus Clusius introduceerde hier de tulp.

Boerhaave Museum
Bekijk de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek of de oudste slingerklok van Christiaan Huygens! Topcollecties op wereldniveau.

Museum de Lakenhal
Dit Leidse museum herbergt meesterwerken van Lucas van Leyden, Rembrandt, Jan Steen en vele anderen. Het museum voor wie de stadscultuur van Leiden vanaf de 16e eeuw wil ontdekken!

Japanmuseum Sieboldhuis
Oud en nieuw Japan verenigd in een prachtig museum. Zeven kamers met een eigen sfeer geven een inkijkje in de Japanse natuur, kunst en cultuur.

Tip! Haal bij het Visitor Centre Leiden de stadswandeling ‘De Leidse Loper’. De route voert langs 24 historische plekken in de Leidse binnenstad. Een andere leuke wandeling is de ‘Stads- en hofjeswandeling’. Iedere dag vanaf het Visitor Centre Leiden vertrekt deze wandeling onder begeleiding van een gids. Reserveren is niet nodig. De wandeling start om 11.30 uur. Zelf deze wandeling doen kan ook!

Wandelen en fietsen in waterstad Leiden
28 kilometer aan grachten en singels

Vanaf het water een stad ontdekken, maakt een stadsbezoek vaak nog leuker. Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten.  De mooie grachten zijn een erfenis vanuit de Gouden Eeuw, bedoeld om handelswaar te vervoeren. In 2015 worden de grachten en singels vooral recreatief gebruikt.

Met een eigen boot of gehuurde sloep is het immers prachtig varen. Extra leuk zijn de vele plekken rondom de grachten: even aanleggen aan één van de terrassen aan het water voor een drankje!

Kort in de stad en geen tijd om een sloep te huren? De Leidse rederijen bieden een breed aanbod in rondvaarten & arrangementen. In Het Land Van... gingen wij op pad met Bootjes & Broodjes.

Een andere manier om Leiden te leren kennen is te voet of op de fiets! Met een overzichtelijke binnenstad, zijn er al wandelend en/of fietsend veel verborgen plekjes te ontdekken. Bijzondere doorkijkjes, historische monumenten, de stad ademt cultuur!

Voor leuke, bijzondere fietstochten in Leiden: Bizon Bike 

Een gezellige studentenstad, dat is ook Leiden
Winkelen, avondje uit of gewoon gastronomisch genieten

De oudste schouwburg van Nederland staat in Leiden. Een prachtige schouwburg met unieke sfeer, traditioneel rode pluche, kroonluchters en gouden ornamenten uit de 19e eeuw. Een voorstelling hier is geweldig! Ook de Stadsgehoorzaal is een bezoek waard, hier zijn klassieke muziek – en theaterconcerten te bezoeken. De Stadsgehoorzaal staat bekend om de prachtige akoestiek.

Vooraf een hapje eten kan natuurlijk in een van de vele restaurants en cafés, vaak gevestigd in prachtige monumenten. Een aperitief op een van de gezellige terrasboten maakt de avond compleet. Door de vele studenten, Leiden is immers de oudste universiteitsstad van Nederland, heerst er een heerlijke ambiance in de stad.

Shop till you drop? Kan ook in Leiden! Juist de leuke boetiekwinkels in sfeervolle straatjes en steegjes geven het winkelplezier net even meer. Dit kan overigens ook voortaan op de laatste zondag van de maand. Het cultuurfestival OPEN verbindt winkelplezier met culturele activiteiten. Zo wordt de binnenstad nog aantrekkelijker!

Een echte winkeltip is het Pieterskwartier, heerlijk slenteren door pittoreske steegjes en authentieke Leidse hofjes. Hier bevinden zich de onderscheidende winkeltjes. Een must voor iedereen die Leiden bezoekt.Midden in het centrum van Leiden ligt de Haarlemmerstraat. Een kilometer lang winkelplezier waar fervente shoppers hun hart kunnen ophalen.

Langer blijven in Leiden? Boek dan een weekend in een van de vele gezellige (boetiek) hotels of bed & breakfasts.

Tip! Op woensdag en zaterdag is er op de kade van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn een uitgebreide markt. Een echte aanrader!


Evenementen in Leiden:

Open Monumentendagen
Op de tweede zaterdag en zondag van september kunt u heel veel monumentale panden bezichtigen die anders niet of moeilijk toegankelijk zijn. Ook worden dit weekend rondleidingen, concerten en kinderactiviteiten georganiseerd. Het programmaboekje kunt u onder andere bij Visitor Centre Leiden ophalen.

 

Lakenfeesten
Zowel voor de Leidenaar als de toerist is het centrum van Leiden begin juli één groot feest. Vier dagen lang kunt u genieten van een keur aan onderdelen in het Lakenfeestprogramma, zoals de Peurbakkentocht, de Laken- en curiosamarkt, de Dragonboatrace en er is veel live muziek.

 

Wetenschapsdag
De Leidse Wetenschapsdag laat zien hoe gevarieerd en interessant wetenschap is. Diverse Leidse kennisinstellingen bieden workshops of demonstraties aan. Ook laten verschillende afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zien waar zij mee bezig zijn op het gebied van wetenschap, onderwijs en patiëntenzorg.

Leidens Ontzet
Ieder jaar op 2 en 3 oktober trilt de Sleutelstad op haar grondvesten. Leiden herdenkt dan de belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574, met talrijke evenementen. Traditionele onderdelen zijn de uitreiking van haring en wittebrood, de taptoe, de hutspotmaaltijd, de grote optocht en de kermis.

Kunstroute
De Kunstroute is een platform voor culturele initiatieven en onverwachte optredens. Een garantie voor mooie ontdekkingen en inspirerende ontmoetingen, verwondering en opschudding. Dat betekent: twee dagen kunst op uiteenlopende locaties in Leiden. Van woonboot tot wevershuis, van dekenfabriek tot anti-kraak: in alle hoeken en gaten van de stad zal de kunst van zich laten horen. Ieder jaar opnieuw zullen talloze ateliers en galeries hun deuren openen voor publiek.

Museumweekend
Ruim 400 musea organiseren speciale activiteiten en stellen hun deuren open tegen een gereduceerd tarief, vaak voor maar € 1,-. Zo ook de Leidse musea. Met verrassende doe-het-zelf evenementen en aanbiedingen verrassen deze musea nieuw publiek.

Werfpop
Al sinds 1982 vindt in Leiden ieder jaar een van de grootste gratis festivals van Nederland plaats. Vroeger gevestigd in het Van der Werfpark, waar het festival haar naam aan te danken heeft, tegenwoordig in het natuurpark de Leidse Hout. Grote namen als Suicidal Tendencies, De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Sepultura, Go Back to the Zoo en Tim Knol hebben door de jaren heen het diverse publiek al weten te vermaken.
Scratch Muziekdagen
Scratch Muziekdagen Leiden: het grootste jaarlijkse scratchevenement van Europa. Scratch komt van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’ ofwel ‘met niets beginnen’. En dat is precies wat dit evenement is: samen met zo’n 1000 andere muziekliefhebbers uit alle delen van het land op één dag een muziekstuk instuderen én ’s avonds uitvoeren voor publiek.


Meer tijd nodig om Leiden te ontdekken? Kijk dan HIER voor mooie hotelarrangementen!

Er zijn geen prijzen bekend.

Adres

Leiden (Zuid-Holland)

Parkeren

Gratis

Plan route

Contact

0 beoordelingen