0 beoordelingen

De stad mag zich al jaren één van de beste winkelsteden van Nederland noemen. Dwalend langs de monumenten zul je verbaasd zijn over de schoonheid van het oude centrum. Een Prachtstad die ook nog eens slechts een kwartier van het Noordzeestrand ligt.

 

Kaasmarkt
Iedere vrijdagmorgen van begin april tot begin september is er de kaasmarkt. tien tot half een gaan de kaasdragers op het Waagplein aan de slag. Dit bontgekleurde spektakel is wereldberoemd en onlosmakelijk met de stad verbonden. 

 

Hollands Kaasmuseum

In het monumentale Waaggebouw staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal: de kleine ronde Edammer kaas en de grote platte Goudse kaas. Ze komen oorspronkelijk uit de huidige provincies Noord- en Zuid Holland. Alkmaar werd in de loop der tijd een echt kaascentrum, waar ontelbaar veel kilo’s kaas verhandeld en gewogen werden. De ‘kaaskoppen’ hebben uiteindelijk van het kleine Nederland een groot kaas etend, producerend en exporterend land gemaakt.

 

Het huis met de Kogel

'Het huis met de kogel' dankt zijn naam aan het feit, dat hier tijdens het Spaanse beleg van 1573 het gezin van Jan Arendsz (een van de eerste hageprekers van Nederland) ongedeerd bleef, toen een Spaanse kanonskogel insloeg. Het pand is waarschijnlijk kort voor het beleg gebouwd en is een zogenaamde voor 3/4 deel versteend-houten huis. Het overstek van de stenen zijgevel op de eerste verdieping is bij de verbouwing in de 19e eeuw verdwenen. De kogel links boven op de gevel herinnert aan de strijd tegen de Spanjaarden.

 

Hof van Sonoy

Op de plaats van het huidige Hof van Sonoy lag vroeger het Witte Hof of Sint Maria Magdalena Klooster. Het klooster kwam in 1572 in handen van de stad en het hof werd toen gebruikt om stedelingen onder te brengen die dakloos waren geworden, omdat hun huizen waren gesloopt voor de aanleg van de nieuwe stadsverdediging. Na het beleg werd het Hof verkocht aan Diederick van Sonoy, gouverneur van het Noorderkwartier, die hier enige jaren heeft gewoond. Sonoy had een sleutelrol in de overwinning op de Spanjaarden in 1573. Zijn naam is aan deze plek verbonden gebleven.

 

Wandelen tussen de monumenten
De ruim 1000 monumenten geven de stad haar kleur. Laat je verleiden tot het maken van de stadswandeling. Bij de VVV in het Waaggebouw haal je de route. Geniet van de anderhalf uur durende tocht langs de mooiste plekjes. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht door de stad en er bestaat zelfs een route voor de smartphone (ook te downloaden op Ipad en andere tablets).

 

Winkelen, borrelen of museumpje pikken?
Het winkelbestand is uitgebreid. Het is vooral leuk shoppen omdat er vele aparte winkeltjes in de historische panden van de kleine straatjes gevestigd zijn. Eten kan uitstekend op één van de vele terrassen of in de restaurants. Het aanbod varieert van Japans tot Frans en van eetcafé tot luxe restaurant. Voedsel voor de ziel vind je in het theater, het poppodium, de bioscoop of een van de musea. Alkmaar kent het Hollands Kaasmuseum, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Biermuseum de Boom en het Beatlesmuseum. Bij de rondvaart zie je de stad weer van een hele andere kant.

 

Er zijn geen prijzen bekend.

0 beoordelingen