Zelfverzekerd het fietspad op!

17 juli 2018

Veilig leren fietsen op een speciaal fietspad voor kinderen? Leerlingen van de Jan Ligthartschool dachten mee met de ANWB hoe  het verkeer veiliger kan worden en ze bedachten het ‘Kindpad’.

Veilig leren fietsen op een speciaal fietspad voor kinderen? Door de Raad van Kinderen van de ANWB, bestaande uit o.a. leerlingen van de Jan Ligthartschool in de Haagse Schilderswijk, kan dat! Zij dachten vorig jaar mee met de ANWB over hoe de ANWB het verkeer veiliger kan maken, vooral voor kinderen, en ze bedachten het ‘Kindpad’.

Veel kinderen zeiden dat ze behoefte hadden aan een rustige plek waar ze kunnen leren fietsen. Fietspaden zijn er veel in Nederland, maar daar racen fietsen, scooters en brommers overheen. Kortom, een te drukke plek om je eerste meters te fietsen. Waarom niet een apart ‘Kindpad’, zoals de kinderen het noemden; een apart stuk asfalt dat alleen is bestemd voor de beginnende fietser, die dan rustig en veilig kan oefenen?
Omdat het aanleggen van zo’n speciaal fietspad in de huidige infrastructuur niet meteen mogelijk is, sloegen de ANWB en de Richard Krajicek Foundation de handen ineen en lieten de kinderen op een van de sport courts van de Krajicek Foundation oefenen.

Instructeurs van het ANWB-verkeerseducatieprogramma ‘Streetwise’ verzorgden de fietsles en zetten een parcours uit met pilonnen en stoepkrijt. Ze trainden meteen sportleiders en stagiaires van het Sportcourt , zodat zij de fietsles in de toekomst kunnen blijven geven. Mogelijk elders in Nederland ook geïntroduceerd: sportterreinen gebruiken om basisschoolleerlingen enkele uren in achtereenvolgende weken bij te brengen hoe ze moeten fietsen zodat ze zelfverzekerd kunnen deelnemen in het echte verkeer.