Je kunt zoveel doen als ANWB vrijwilliger

Interview met Emmy Folmer

In september zijn de ANWB Wandelweken. In totaal zijn er 58 wandelingen in 27 steden verdeeld over twee zaterdagen die starten vanuit de ANWB-winkels. Bij elkaar hebben zich meer dan 800 wandelaars hiervoor opgegeven en er zijn maar liefst 86 vrijwilligers die meehelpen bij de Wandelweken. ANWB-vrijwilliger Emmy Folmer (55) was er als haast vanzelfsprekend bij en begeleidde een groep wandelaars, die ze ook nog via RTV Noord in Groningen had aangespoord. “Je kunt zoveel doen voor de ANWB als vrijwilliger én het is zo veelzijdig allemaal”.

Door vrijwillig webredacteur Erwin Brandt

Over haar motivatie en waarom ze het wekelijks allemaal doet naast haar baan hoeft vrijwilliger Emmy dan ook niet lang na te denken. “In 2015 hielp ik mee bij een AZC in Zeist waar kinderfietsen werden opgeknapt en uitgedeeld. Toen werd mij gevraagd of ik consul wilde worden voor Groningen als invulling voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Ik kan daardoor mijn kennis en talenten delen en ook nog eens leren van andere leden. Wat mij direct opviel is dat je zoveel kunt doen en dat het zo veelzijdig is allemaal. Daarnaast heeft de ANWB een goede naam en staat het voor aanzien en vertrouwen, waardoor deuren als bijna vanzelfsprekend opengaan. Een mooi en simpel voorbeeld is dat ik een keer een dienblaadje namens de ANWB wel even een tijdje mocht lenen in het vertrouwen dat het zou goedkomen. Het geeft dan ook een eervol gevoel om namens de ANWB bezig te zijn én te bouwen”.

Van Kinderfietsenplan tot Rollatorcheck

Op de vraag naar haar activiteiten voor de ANWB volgt een hele spraakwaterval. Emmy: “Ik ben betrokken of betrokken geweest bij de Fietsverlichtingacties, de Rollatorcheck, DoeZoo Insektenwereld, Automaatje, het Kinderfietsenplan en veel meer. We zoeken trouwens ook nog een consul voor de provincie Groningen die het leuk vindt om te varen. Zo is er elke week wel iets. Het belangrijkste is dat je lekker bezig bent én je onder de mensen bevindt. Zeg maar een beetje zorgen voor een ander en soms nog veel meer”. Lachend: “Tijdens de wandeling was er een alleenstaande en wat oudere deelnemer, die wilde dat ik meedacht over zijn fietstochtje en contacten voor een koppelpraatje. Drie in één zeg maar en een win-win situatie. Je maakt dan ook altijd wel wat grappigs mee”.

Veelzijdig vrijwilligerswerk

Haar antwoord op de vraag wat Emmy minder leuk vindt is kort. “Die zijn er niet, want anders zou ik ermee stoppen. Er zijn ook zoveel leuke dingen te doen voor de ANWB én te verzinnen”. Ruim 10.000 mensen doen vrijwilligerswerk bij de ANWB en als vrijwilliger ben je altijd bezig om Nederland wat mooier te maken.

Meer over ANWB vrijwilligerswerk